Radar · Integritet

Fler offer för människohandel söker hjälp

Fler söker hjälp hos frivilligorganisationer för att de utsatts för människohandel, enligt Civila plattformen för människohandel.

Antalet personer som fick stöd av frivilligorganisationer för att de utsatts för människohandel ökade med 80 procent i fjol jämfört med året innan, enligt Civila plattformen mot människohandel.

Organisationerna som ingår i plattformen hjälpte i fjol 253 personer som identifierats som offer för misstänkt människohandel eller -exploatering. 2019 tog de emot betydligt färre, 140 personer.

De allra flesta som sökt hjälp har fått stöd direkt från frivilligorganisationerna och inte fått del av det stödprogram som är statligt finansierat.

Enligt Frälsningarmén, som ingår i plattformen, krävs mer statlig finansiering för att den här gruppen ska få hjälp.

”Många av dem vi möter vittnar om fruktansvärda övergrepp och en enorm ensamhet vilket ställer höga krav på tryggt och långsiktigt hållbart skydd, stöd och rehabilitering. Det ökade behovet av civilsamhällets insatser visar också på bristerna i det offentliga skyddet”, säger Hanna Brandvik, operativt ansvarig Frälsningsarméns traffickingcenter, enligt ett pressmeddelande.

Det vanligaste är att personer utsatts för sexuell exploatering, följt av arbetsexploatering.

Av de 253 personer som fick stöd i fjol var nästa nio av tio kvinnor och flickor. Drygt en tredjedel av de utsatta kommer från EU-länder och två tredjedelar från länder utanför unionen. Barn finns både bland de utsatta och som medföljande till utsatta.