Radar · Migration

Fejkade flyktingmottagande i vinstsyfte: döms till fängelse

Under flyktingkrisen anlände många migranter och flyktingar till Italien, något som de tio dömda såg till att utnyttja, genom att starta fejkade frivilligorganisationer.

I Milano har tio personer dömts till långa fängelsestraff för att ha startat falska frivilligorganisationer och ”drivit” mottagningsverksamhet för migranter. I själva verket fick migranterna mycket lite stöd medan det mesta av de statliga bidragen som betalades ut gick direkt ner i bedragarnas fickor.

11 års fängelse dömdes Daniela Giaconi till i veckan, efter att det visat sig att hon varit den drivande bakom det bedrägeri där tio personer startat fyra fejkade frivilligorganisationer som ska ha ”drivit” mottagningsverksamhet för migranter.

Ett hundratal migranter ska ha ”tagits omhand” av fejkorganisationerna, vars ansvar bland annat skulle ha varit att ge mat, husrum, rättsligt skydd samt språklig och kulturell hjälp. Men lite av pengarna ska ha gått till verksamheten och i själva verket var de dömdas enda syfte ”att tjäna pengar” på flyktingkrisen, uppgav domstolen enligt Infomigrant och flera italienska medier.

Nio miljoner euro beslagtagna

Verksamheten ska ha bedrivits mellan 2014 och 2018, mitt under den så kallade flyktingkrisen,  och när Giaconi arresterades i juli 2019 beslagtogs närmare nio miljoner euro. Den största delen av dessa pengar, som de dömda fått genom statliga stöd, har gått direkt till dem själva. Giaconi ska bland annat ha köpt en butik i Milano för en del av pengarna, uppger Rai news

Åtalspunkterna var många, bland annat penningtvätt, bedrägeri mot staten och olaglig föreningsverksamhet. De tio åtalade dömdes alla till långa fängelsestraff: mellan fyra år och nio månader upp till Daniela Giaconis 11 år. Hon dömdes utöver det även till tre års villkorlig dom som ska avtjänas efter fängelsestraffet. 

Bedragarna ska också ha varit involverade i annan kriminell verksamhet. Bland annat ska de ha gett ekonomiskt stöd till personer som dömts för olika typer av anknytning till maffian. Till exempel ska de ha betalat ut ”lön utan krav på jobb”, detta då tidigare gängmedlemmar har möjlighet att ansöka om omvandling av sina fängelsestraff till husarrest om de kan bevisa att de har ett jobb.