Radar · Miljö

Ny studie: Fler och svårare värmeböljor att vänta: ”Väldigt oroande”

Det kommer att bli vanligare med svåra värmeböljor framöver.

Det kommer att bli ännu vanligare med utdragna värmeböljor i framtiden, visar ny forskning. 

Den nya studien som publicerats i Nature Climate Change varnar för att allvarliga värmeböljor kommer att bli vanligare framöver. Värmevågorna kommer med största sannolikhet att skölja över stora europeiska, asiatiska och nordamerikanska städer. Därför kommer det att bli särskilt viktigt i att förbereda sig på den här typen av extremväder, då det kan förhindra förtida dödsfall.

Det nya i studien är att man lyckats skapa en modell för att beräkna hur stor sannolikheten är för nya värmevågor. Datorerna tittade för första gången på de högsta marginalerna för vilka veckolånga värmeböljerekord som skulle kunna brytas i framtiden. Man kunde se att värmeböljor som slår tidigare rekord med omkring fem grader kommer att bli två till sju gånger mer sannolikt under de tre kommande decennierna, och tre till 21 gånger mer sannolikt mellan 2051-2080, om inte koldioxidutsläppen minskar omedelbart.

Riskerna för rekordvärme i Europa, Asien och Nordamerika framöver är stora
Riskerna för rekordvärme i Europa, Asien och Nordamerika framöver är stora. Foto: Janne Miettinen/TT

"Väldigt oroande"

Erich Fischer, från tekniska högskolan ETH i Zurich, är en av forskarna bakom studien. Han menar att sårbarheten i Asien, Europa och Nordamerika för fler värmeböljor är slående.

– Här ser vi största riskerna för rekordvärme. Det är väldigt oroande, säger han enligt The Guardian.

Och fortsätter:

– Många platser har inte sett inte sett någonting i närheten av vad som är möjligt, även sett till dagens tillstånd, för det räcker med att titta på tidigare data för att förstå att det är farligt.

Stora delar av USA har drabbats av massiva värmeböljor under sommaren 2021. I stater som Idaho, Oregon och Kalifornien väntades temperaturer över 40 grader under delar av juli. Värmen och torkan har även lett till flertalet stora skogsbränder i västra Nordamerika, och i kanadensiska Lytton uppmättes rekordtemperaturen 49,6 grader celsius tidigare i sommar.

Läs mer: Experten: ”Ojämnt fördelade städer dödar människor”