Radar · Utrikes

Gravida lever farligt i pandemins Brasilien: ”De är rädda”

På senare tid har antalet gravida som avlider med covid-19 ökat, något som oroar forskarna.

Gravida och nyförlösta kvinnor i Brasilien som är smittade med covid-19 löper en långt högre risk att dö än befolkningen i stort. Läkare och forskare oroas av läget. ”Många vill ändå inte vaccinera sig eftersom de är rädda för vaccinet”, säger läkaren Adriana Graca till TT.

Efter två svåra förlossningar hoppades 33-åriga Vanessa de Oliveira Silverio att det skulle bli lättare den här gången, för henne och barnet hon bar på. Men sent i graviditeten började Vanessa, från São José dos Campos i delstaten São Paulo, att må dåligt och fick hosta. Covidtestet var positivt och snart fick den blivande trebarnsmamman svårt att andas.

Hon var väldigt rädd för att dö, enligt hennes man Douglas Silverio. Den 10 mars föddes dottern Maria Helena med akut kejsarsnitt.

– När hon föddes var hennes mamma inte vaken, hon var intuberad och nedsövd, säger Douglas Silverio till den brasilianska tidningen O Globo.

Vanessa de Oliveira Silverio vaknade aldrig upp och fick inte träffa sin nyfödda dotter. Kvar är Douglas Silverio med tre nu moderlösa barn.

"Rädda för vaccinet"

Vanessas dödsfall är ett av många liknande fall, något som oroar forskare och läkare i Brasilien. Vid sjukhuset i Rio de Janeiro där läkaren och gynekologen Adriana Graca arbetar tar man hand om de svåraste fallen. Nyligen tog de emot en kvinna, gravid i vecka 28, som var svårt medtagen. Hon hade inte vaccinerat sig och hamnade i respirator, berättar Adriana Graca.

– Jag informerar om vaccinet, och uppmanar alla kvinnor jag möter i mitt arbete att vaccinera sig, säger hon.

Adriana Graca, kvinnoläkare i Rio de Janeiro
Adriana Graca, kvinnoläkare i Rio de Janeiro. Foto: Privat/TT

Men många kvinnor verkar räddare för vaccinet än för sjukdomen i sig, säger Adriana Graca.

– De är rädda för att de ska må dåligt och bli sjuka av vaccinet. Jag säger till dem att det inte är vaccinet som dödar, det är covid, säger Adriana Graca och låter lite uppgiven på rösten.

Fel från början

Omkring tio procent av de gravida kvinnorna med covid-19 dör, vilket kan jämföras med dödssiffran på runt två procent för befolkningen i stort, enligt uppgifter från Brasiliens hälsodepartement.

Merparten av de gravida som dör i covid-19 har inte någon riskfaktor eller annan underliggande sjukdom, visar en undersökning från det brasilianska folkhälsoinstitutet Fiocruz.

De brasilianska myndigheterna har tidigare avrått friska gravida kvinnor från att vaccinera sig, eftersom man ansåg att de inte utgjorde en riskgrupp. Det bidrog till att förvärra läget. På grund av den senaste tidens alarmerande siffror om det ökade antalet gravida som dött i covid-19 har man dock ändrat sig, och för ett par veckor sedan gick man ut med en ny rekommendation, om att gravida över 18 år bör vaccinera sig.

Smittsam variant

Det finns flera samverkande orsaker till att läget blivit så pass allvarligt, enligt Jesem Orellana, epidemiolog vid Fiocruz.

– Faktor nummer ett var att många inledningsvis fick uppfattningen att covid-19 inte var en särskilt allvarlig sjukdom, säger Jesem Orellana via en knastrig telefonförbindelse från Manaus i Amazonas.

– Faktor nummer två är regeringens nonchalanta och oorganiserade strategi för bekämpningen av epidemin.

Jesem Orellana, epidemiolog vid det brasilianska folkhälsoinstitutet Fiocruz
Jesem Orellana, epidemiolog vid det brasilianska folkhälsoinstitutet Fiocruz. Foto: Privat/TT

Den smittsammare gammavarianten av viruset som spridits i Brasilien är ytterligare en orsak.

Svarta kvinnor drabbas hårdare

Kvinnor från den svarta befolkningen och ursprungsbefolkningen har drabbats särskilt hårt, uppger Jesem Orellana.

– Det är tveklöst så att dessa grupper har drabbats hårdare än vita kvinnor som har bättre ekonomi och större tillgång till sjukvård och andra resurser, säger han.

Orättvisorna är också mycket stora beroende på var i Brasilien man bor.

– Det är frustrerande, säger Jesem Orellana.

– Merparten av dödsfallen hade kunnat undvikas.

Fakta: Brasilien och pandemin

Brasilien har drabbats mycket hårt i covid-pandemin. Det beror bland annat på oenighet och misstag bland myndigheterna, men också att viruset muterat i norra Brasilien och därför blivit mer svårbekämpat.
Omkring 547 000 människor har dött i covid i Brasilien, vilket är den högsta dödssiffran i absoluta tal efter USA. Även relativt sett är siffrorna höga, antalet döda per miljon är nästan dubbelt så högt som i Sverige.
Brasilien är världens till ytan femte största land. Med arean 8,5 miljoner kvadratkilometer är landet nästan lika stort som hela Europa.
Befolkningen är 213 miljoner, vilket placerar Brasilien på sjätte plats i världen.
Källa: Brasiliens hälsodepartement

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV