Energi · På gång

På gång

Klipptemplet Abu Simbel i Egypten hotades av dränkning.

27/1 Humanistiska fakulteten i Göteborg arrangerar ett webbsamtal med forskare från Göteborgs universitet. Det sägs ofta att läskunnigheten ökar, men ökar samtidigt förmågan att förstå en debatts sammanhang och dess undertexter?

Förintelsens minnesdag – livesänd minnesdagsceremoni

27/1 På Förintelsens minnesdag hedras offren för Förintelsen och minns dem som stod upp för människovärdet och gjorde motstånd. Forum för levande arrangerar en livesänd minnesceremoni med tal, vittnesmål och musik där bland andra Livia Fränkel, statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén medverkar. Sofia Karlsson och pianisten Martin Hederos uppträder.

Dom meddelas om mordbrand i Sölvesborg

28/1 Nacka tingsrätt meddelar dom mot två unga män som har åtalats för mordbrand vid en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019.

En mångspråkig värld – möte med Elin Anna Labba och Dmitri Plax

28/1 Svenska PEN sätter fokus på frågor om språklig mångfald genom sin nyinrättade kommitté för språkliga rättigheter. Möt kommitténs ordförande, författaren, konstnären och översättaren Dmitri Plax i ett samtal med författaren och journalisten Elin Anna Labba. Båda är aktuella med böcker där svenskan samexisterar med andra språk.

Modet att bry sig

28/1 Forum för levande historia arrangerar ett webbinarium på temat civilkurage. Vår framtid kan vara beroende av att så många som möjligt värnar demokrati och mänskliga rättigheter, men hur fostrar man egentligen medborgare som är beredda att ta ställning och agera? Medverkar gör bland andra historikern och professor Carol Rittner och ärkebiskop Antje Jackelén.

Påverka genom tillämpning av Miljöbalken

28/1 Många myndigheter brister i tillämpningen av Miljöbalken. Egentligen är lagstiftningen bra, problemet är att den inte följs. Tillämpning av miljöbalken kan ge stor miljöeffekt och här finns en stor potential att påverka samhället, menar Naturskyddsföreningen. På ett webbinarium kan man lära sig tips och trix om hur man kan påverka lokalt.

Dataskyddsdagen

28/1 Denna dag uppmärksammas Dataskyddsdagen.

Göteborgs filmfestival

29/1–8/2 Den 44:e upplagan av Göteborgs filmfestival inleds den 29 januari och pågår i elva dagar. I år tar besökarna del av programmet hemma i sina egna fåtöljer.

Protester mot nytt Amazon-lager i Frankrike

30/1 Frankrike: Protester utlysta vid öppningen av nytt Amazon-lager i Fournes.

Miljöpartiets extrakongress

31/1 Miljöpartiet väljer ett nytt kvinnligt språkrör på en digital extrakongress. Till nytt språkrör föreslår riksvalberedningen Märta Stenevi. Vid sidan av henne ställer även Annika Hirvonen, Elin Söderberg och Rebecka Le Moine upp som kandidater.
• 13.30 meddelar valförrättaren resultatet.

Antirasist ska du va! Aysha Jones

30/1  En interaktiv föreläsning med Black lives matters initiativtagare i Sverige, Aysha Jones, föreläser om sin upplevelse av rasismen i Sverige och hur arbetet med Black lives matter kan påverka arbetet mot rasism i Sverige.

Arctic Frontiers konferens

1/2 Norge: Arctic Frontiers konferens i Tromsö inleds (till 4/2). Mer info här.

Ett år sedan ...

1/2 1 år sedan Sverige klassade coronaviruset som allmänfarlig sjukdom.