Radar · Politik

Kolberoende länder hotar med veto – om fossilgas inte klassas som hållbar

På borrplatformen Ekofisk i Nordsjön utvinns naturgas på norskt vatten.

EU:s regler för vad som får räknas som hållbara investeringar har stött på patrull. Detta efter att tio länder hotat mot veto – om inte fossilgas räknas som hållbart.

En ”grön lista”, kallad taxonomi, ska styra vad finansinstitut får investera i för att marknadsföra exempelvis en fond som hållbar. Det fattade EU beslut om ifjol och enligt planerna skulle EU-kommissionen nu haft ett slutgiltigt förslag på plats. Men förslaget är försenat efter massiv kritik från flera medlemsländer, rapporterar sajten Euractive.

Bland annat hotar tio medlemsländer, däribland Polen och Grekland, att lägga in sitt veto om kommissionen står fast vid att investeringar i fossilgas inte ska få klassas som hållbara.

De tio länderna, som alla är kolberoende, anser att fossilgas ska betraktas som en övergångslösning som behövs när kolkraften fasas ut. Kraftverk som eldas med fossilgas, eller naturgas som gasbolagen föredrar att kalla det, ger lägre växthusgasutsläpp än kolkraftverk.

Bland andra Climate action network som samlar europeiska miljöorganisationer för att driva klimatfrågor på EU-nivå anser att det är oacceptabelt att klassa några fossila investeringar överhuvud taget som hållbara. De har också pekat på de osäkerheter som finns om fossilgasens totala utsläpp, i och med de läckor av metan som uppstår i samband med utvinning och distribution.

Någon gång under de närmaste veckorna väntas EU-kommissionen presentera ett slutgiltigt förslag som både medlemsländerna och EU-parlamentet sedan får säga ja eller nej till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV