Glöd · Debatt

Håller vi på att glömma förintelsen?

För att påminna om att det är 75 år sedan förintelsen genomfördes nyligen en ljusceremoni vid koncentrationslägret Auschwitz Birkenau.

För 75 år sedan befriades fångarna från ondskan i koncentrations- och arbetslägret Auschwitz-Birkenau. Trots att det är en tid sedan befrielsen kommer såren aldrig att läka.

Det som möjliggjorde Förintelsen var orden “den gruppen tillhör inte oss som nation”. Orden uttalades högt av nazisterna och fascisterna. Orden blev till politik och politiken resulterade i ett av de mest brutala  folkmorden som genomsyrat historien. Idag kan vi höra samma saker från extremister, och på internet slår antisemitiska konspirationsteorier ut i full blom. När det gäller konspirationer kring exempelvis Covid 19, invandring är det ofta en slutsats som dras från den yttersta högerkanten. Allt är judarnas fel.

Förintelseöverlevaren Hédi Fried beskrev i sin bok Frågor jag fått om förintelsen hur viktig roll skolan har att motverka hat och att kunskap glöms bort.

Förintelsen har hänt. Blir den glömd kommer den att hända igen. Därför ska skolan se till att barnen känner till historien, in i minsta detalj, hur det gick till i Tyskland mellan 1920 och 1945.

I Dokumentärfilmen ”Kassören i Auschwitz” säger Dr Efraim Zuroff i engelsk-svensk översättning: “Det har varit så många tragedier sedan dess, liknande Förintelsen, att detta aldrig igen har blivit meningslöst”.

Folkmord som begrepp myntades av den polsk judiska juridikprofessor Raphael Lemkin 1944 och användes vid Nürnbergrättegångarna efter förintelsen för att beskriva det brott som begåtts av axelmakterna. Historien är full av exempel på folkmord som de ottomanska folkmorden på armenier/greker/assyrier och syrier. Mellan 1900 till 2000 talet begicks det 25 olika folkmord. Folkmord har begåtts innan 1900 talet och pågår än idag.

Vi kunde alla läsa om ISIS folkmord på olika grupper i Syrien och Irak. En sak förenar alla folkmord: det är är brott mot mänskligheten och ska endast tolkas så.

Under andra världskriget arresterades över 100 000 homosexuella människor och det skulle dröja till år 2002 innan dessa offer fick en officiell ursäkt av Tyskland.

Hatet gentemot HBTQ-personer, förtrycket mot samerna och koncentrationsläger i Kina för muslimer. Det är svart på vitt att vi som mänsklighet inte lär oss av hur dessa vidrigheter traumatiserat våra medmänniskor, både genom historien och nutid.

Upprepandet av tomma, men vackra ord måste få ett slut. Delvis behöver man tidigarelägga utbildningar kring tolerans i skolan, och en annan viktig aspekt i det hela är civilkurage. Vi kan inte vänta på att någon annan höjer sin röst, utan du måste våga vara den som är obekväm och ifrågasätter diskriminering.

Du som läser detta; hade du själv kommit undan år 1933-1945 även om du kanske inte är nazismens allra första måltavla?