Radar · Inrikes

Bromma flygplats kan drivas vidare – privat aktör vill ta över

Ny vändning i turerna kring Bromma flygplats.

Statliga Swedavia, som driver flera flygplatser i Sverige, vill avveckla omdebatterade Bromma flygplats. Nu har en privat aktör visat intresse för att driva verksamheten vidare.

Det är det privata bolaget Bromma airport group (BAG) som vill ta över driften av Bromma flygplats.

Nyheten offentliggjordes under onsdagen via ett pressmeddelande från Svenska regionala flygplatser (SRF), som ägs av Svenska regionala flygplatsförbundet – ett samarbetsorgan för Sveriges icke-statliga flygplatser.

– Vi välkomnar det privata initiativet som vill ta över driften av flygplatsen om inte staten vill. Vi delar uppfattningen att Bromma kan drivas både lönsamt, långsiktigt och med lägre utsläpp”, säger Peter Larsson, vd för SRF.

Kritik mot Bromma flygplats från flera håll

Samtidigt har en fortsatt verksamhet på Bromma flygplats kritiserats från flera håll. Swedavia själva menar att flygplatsen har blivit för dyr att driva och från politiskt håll har bland annat Vänsterpartiet velat se att man skyndar på en förtida avveckling.

– Det finns helt enkelt inga argument för att ha den kvar. Den är negativ både för klimatet, bostadsbyggandet i regionen och dessutom inte lönsam för de som driver den, sa Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd, i en skriftlig kommentar till tidningen Fastighetsnytt förra året.

Turerna kring flygplatsen har även engagerat röster inom Miljöpartiet, som kritiserat förslaget om att flytta över Brommas flyglinjer till Arlanda, något som skulle kräva en utbyggnad av Arlanda.

– Det finns ingen anledning i det här läget att ens börja skissa på en utbyggnad av Arlanda. Den behövs inte, kapaciteten finns där. Det är en icke-fråga, säger språkrörskandidaten Märta Stenevi till TT.

Irene Svenonius, gruppledare för Moderaterna och finansregionsråd i Region Stockholm, anser dock att Bromma flygplats bör finnas kvar.

– Man kan inte stänga viktig infrastruktur som funnits i 80 år och som när den väl har stängt inte går att återskapa. Därför tycker jag att man ska ta ansvar för långsiktigt beslut genom att ha ordentliga underlag, säger hon till DN.