Radar · Integritet

Nekas ersättning efter socialt experiment

De grönländare som utsattes för ett socialt experiment där de förbjöds att tala sitt modesmål får ingen ekonomisk ersättning av danska staten.

En grupp grönländare som krävt danska staten på ersättning efter att som barn ha utsatts för ett socialt experiment på 1950-talet får nobben. Danska staten vägrar ersätta dem, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Gruppen på sex personer hör till 22 av de grönländska barn som i åldrarna fyra till nio år skildes från sina familjer 1951. De fördes till Danmark för att assimileras, lära sig danska och släppa sin bakgrund. Planen var att de senare skulle kunna återvända till Grönland som dansktalande ledare. När de sedan återkom till Grönland placerades de på ett barnhem i Nuuk och förbjöds att tala sitt modersmål.

De sex som fortfarande lever, i dag mellan 75 och 78 år gamla, krävde under hösten staten på 250 000 danska kronor var.

Statsminister Mette Fredriksen (S) bad under förra året gruppen om ursäkt – men någon ersättning ser det inte ut att bli.

– När de avvisar kravet och ber oss gå till domstol, är det detsamma som att säga att man inte är skyldig dem något och att det ska lösas i rätten, säger gruppens advokat Mads Pramming till Danmarks radio.