Radar · Inrikes

Miljonböter för Northvolts underleverantörer – bryter mot arbetstidslagen

Myndigheterna har mycket att anmärka på när det gäller bygget av Northvolts fabrik i Skellefteå.

Byggarbetarna vid Northvolts blivande fabrik i Skellefteå har jobbat för många timmar, slår Arbetsmiljöverket fast. Nu måste sex underleverantörsföretag sammanlagt böta över fyra miljoner kronor.

Bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå har kantats av arbetsrättsliga oegentligheter och en inspektion som Arbetsmiljöverket utförde i augusti har nu lett till beslutet att bötfälla sex underleverantörer för att ha brutit mot arbetstidslagen. På några månader arbetade anställda 8 500 timmar för mycket och Arbetsmiljöverket kunde också konstatera att företagen som utför byggnationen saknar kollektivavtal, uppger SVT.

Underleverantörerna har i första hand angivit tidspress som skäl för de extra timmarna. Batterifabriken är en satsning av gigantiska mått där hela staden Skellefteå för en kamp mot klockan för att exempelvis få fram tillräckligt med bostäder åt framtida anställda. Tanken är att Northvolt ska producera sin första battericell före årsskiftet, skriver Svenska Dagbladet. Men arbetsmiljön på bygget har blivit lidande, bland annat har byggfacken larmat om dumpade löner och svårigheter att teckna kollektivavtal, rapporterade Byggnadsarbetaren i början av november.

Den 25 november genomfördes en razzia mot byggarbetsplatsen med Arbetsmiljöverket, Skatteverket, polisen och Jämställdhetsmyndigheten på plats. Då uppdagades bland annat oklarheter kring flera utländska arbetstagares arbetstillstånd. Den inspektionen är fortfarande under utredning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV