Radar · Utrikes

Över 100 döda vid bombdåd i Kabul

Över 100 människor dödades i torsdagens terrordåd i Kabul, då IS afghanska gren slog till i människohavet utanför flygplatsen.

Över 100 människor dödats i samband explosionerna som skedde på två platser nära flygplatsen i Kabul på torsdagseftermiddagen. Terrorgruppen IS har tagit på sig självmordattentaten, rapporterar Reuters. Nu utlovar USA:s president Joe Biden vedergällning.

Under natten steg antalet dödsoffer till över hundra, rapporterar flera amerikanska medier. Omkring 90 afghaner har fått sätta livet till och över 150 är skadade, uppger en afghansk myndighetskälla för CBS News, och säger att antalet döda sannolikt kommer att fortsätta stiga.

Minst 13 av USA:s soldater har bekräftats döda, och 18 har skadats, enligt Pentagon. För amerikanska militärens del är dådet den enskilt dödligaste attacken i Afghanistan sedan 2011, enligt AFP.

Det var en uppenbart mycket tagen president som mötte pressen och talade till det amerikanska folket strax före midnatt, svensk tid.

– Till dem som utförde det här angreppet, och till alla som vill USA illa. Ni ska veta: vi kommer inte att förlåta, vi kommer inte att glömma. Vi kommer att jaga rätt på er och ni kommer att få betala.

Skadade i skottkärror

De två sprängladdningarna detonerade på torsdagskvällen lokal tid, när tusentals desperata afghaner trängdes utanför flygplatsens portar i hopp om en plats på något av de sista evakueringsflygen. En självmordsbombare utlöste sin bomb utanför flygplatsentrén Abbey Gate, och ytterligare en detonerade vid ett närliggande hotell.

Bilder från attentatsplatsen visar människor som flyr i panik med skadade lastade på skottkärror, och ett avloppsdike som färgats mörkrött av blod. En man försöker hjälpa ett på gränsen till medvetslöst offer att hålla huvudet över ytan i det dyiga vattnet.

Milad, som begett sig till flygplatsen i hopp om att ta sig till USA för att börja ett nytt liv med sin hustru och deras tre barn, var i närheten när det smällde. I tumultet tappade han de dokument som är nödvändiga för att komma på ett av evakueringsflygen, berättar han för nyhetsbyrån AFP.

– Jag vill aldrig någonsin tillbaka (till flygplatsen) igen. Död åt USA och dess evakueringar och visum, säger han.

Planerar luftangrepp

USA lägger skulden för dådet på IS Khorasan, den internationella terrororganisationens afghanska gren, som också har tagit på sig attacken. Amerikanska befälhavare har enligt presidenten redan fått order om att planera för luftangrepp mot rörelsens anläggningar och ledarskikt.

– Vi kommer att svara med kraft och precision när vi anser att tiden är inne, på en plats som vi väljer och vid en tidpunkt som vi väljer. Ni ska veta detta: Dessa IS-terrorister kommer inte att vinna, sade Biden.

Sedan mitten på augusti har över 100 000 människor evakuerats från flygplatsen i Kabul med amerikanernas hjälp, enligt Vita huset. Biden uppgav strax före midnatt svensk tid att ytterligare 7 500 människor hade evakuerats de senaste tolv timmarna.

Trots risken för fler terrordåd kommer evakueringarna att fortsätta som planerat fram till dess att tidsfristen löper ut på tisdag, den 31 augusti.

"Kommer inte att avskräckas"

– Vi kommer inte att avskräckas av terrorister. Vi kommer inte att låta dem stoppa vårt uppdrag. Vi kommer att fortsätta evakueringen, sade Biden.

På frågan om han kan tänka sig att skicka militär förstärkning blev svaret:

– Om de (militären) behöver extra resurser kommer jag att bevilja det.

Några sådana förfrågningar har dock inte kommit från den militära ledningen, enligt Biden. De amerikanska soldaterna i Kabul ska i stället vara helt införstådda med att evakueringarna ska genomföras så fort som möjligt enligt den fastlagda planen.

– Med tanke på att det mycket väl kan komma ett till dåd har militären kommit fram till att det är så vi ska göra. Jag håller med dem.

"Förlorat mer folk"

Biden sade också att han inte har sett några bevis för att talibanerna har samarbetat med IS Khorasan i samband med dåden.

Talibanerna säger sig ha förlorat 28 man i terrordådet.

– Vi har förlorat mer folk än amerikanerna, säger en talesperson för rörelsen till Reuters.

Fakta: IS Khorasan

• IS Khorasan har funnits i östra Afghanistan sedan slutet av 2014 och är en regional förgrening av den internationella terrororganisationen IS. Exakt hur samröret med IS ser ut är dock oklart.
 Terrorrörelsen ligger bakom några av de senaste årens blodigaste terrordåd i Afghanistan och grannlandet Pakistan. Måltavlorna har inkluderat moskéer, helgedomar, marknader och sjukhus, med mängder av civila dödsoffer som följd. Särskilt utsatta har shiamuslimer varit, då de av IS betraktas som ”otrogna”.
• Talibanerna och IS Khorasan är svurna fiender. Grupperna delar vissa sunnijihadistiska idéer, men har också konkurrerande maktanspråk.

Källa: AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV