Radar · Utrikes

Österrikisk högerextremist fälls för korruption

Heinz-Christian Strache.

Österrikes tidigare vicekansler Heinz-Christian Strache döms till 15 månaders fängelse, villkorlig dom, för korruptionsbrott.

Strache tvingades avgå 2019, då den så kallade ”Ibiza-gate” briserade. Tyska medier publicerade då en video där Strache, eller ”the Red Bull brother from Austria” som han själv kallade sig, festade på Ibiza med en kvinna han trodde var niece till en rysk oligark, och erbjöd lukrativa offentliga kontrakt i utbyte mot draghjälp till högerpopulistiska FPÖ i valrörelsen.

Det aktuella fallet har ingen omedelbar koppling till Ibizaaffären, men uppdagades när polisen tog Straches telefon i beslag under utredningen av skandalen 2019. Den tidigare vicekanslern döms nu för att ha hjälpt till att ändra en lag på ett sätt som gynnade hans vän, en entreprenör inom plastikkirurgi och hasardspelsmiljonär. I utbyte ska Strache ha fått 10 000 euro i partibidrag och en inbjudan till Korfu.

Vapentränade med nynazister

Det är inte första gången Strache, som nu driver partiet ”Team HC Strache”, är i blåsväder. Inför valet 2017 publicerade Süddeutsche Zeitung bilder på hur politikern i unga år var ute och vapentränade i skogen med nynazister, och den smygfilmade Ibizavideon visade hur han kallade journalister ”de största hororna på planeten”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV