Radar · Utrikes

Minst 210 dödade i attacker i Etiopien

De terrorstämplade grupperna OLA och TPLF samarbetar mot Etiopiens premiärminister Abiy Ahmeds styrkor.

Över 210 människor dödades under flera dagar av våldsamheter i den oroliga regionen Oromia i västra Etiopien förra veckan, uppger Etiopiens människorättskommission (EHRC).

Enligt vittnen dök beväpnade män med kopplingar till rebellgruppen Oromos befrielsearmé (OLA) upp i området den 18 augusti, efter att säkerhetsstyrkor dragit sig tillbaka.

”Boende i området och andra har berättat för kommissionen att fler än 150 människor har dödats av de beväpnade männen”, meddelar EHRC.

Under attacken tvingades kvinnor och barn att fly till närliggande områden. Efter attacken följde sedan en rad hämnddåd.

”Under de följande dagarna utförde några invånare etniskt baserade vedergällningsattacker och dödade fler än 60 människor”, uppger kommissionen, som lägger till att detta ledde till att ännu fler civila tvingades fly.

EHRC uppmanar till omedelbara åtgärder för att förhindra att oroligheterna sprider sig ytterligare, och vill se en utredning om varför säkerhetsstyrkor dragit sig tillbaka från området.

OLA har nekat till att ha legat bakom attackerna. Organisationen är terrorstämplad av landets parlament sedan i maj och har enligt regeringen massakrerat civila i regionerna Oromia och Amhara.

Nyligen meddelade OLA och Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) att de kommit överens om att tillsammans strida mot premiärminister Abiy Ahmeds styrkor och deras allierade.

Regeringen ser pakten som en ”destruktiv allians” mellan två grupper som vill destabilisera landet.