Radar · Migration

Tusentals nysvenskar letar vänner med smart kompiskarta: ”Hjälper verkligen”

Efter ha blivit ihopmatchade som kompisar pratar Naomi Mwangi och Anna Mellin varje vecka över Whatsapp.

Under pandemin är det inte bara gränserna mellan länder som är stängda – isoleringen har också stängt ner integrationen. Det vill föreningen Kompis Sverige ändra på och nu växer köerna för nya svenskar som vill få en etablerad svensk kompis. ”Vi som försöker lära oss språket är några av dem som är hårdast drabbade av covid-19. Vi måste träffa folk som pratar språket för att lära oss”, säger Naomi Mwangi.

Kompis Sverige arbetar med att integrera nya svenskar i samhället genom att matcha ihop dem med etablerade svenskar. Sedan 2013 har organisationen matchat över 10 000 kompisar. Den nya kompiskartan är en utveckling av verksamheten.

– Integration är en ömsesidig process som förutsätter något eller någon att integreras med. Detta är ett perspektiv som jag upplever ofta saknas i integrationsdebatten, säger Johan Bäckström, verksamhetschef på Kompis Sverige.

Då kön har växt för nya svenskar att få en kompis så har organisationen introducerat en så kallade kompiskarta. Den visar hur många nya svenskar som väntar på att få en kontakt på olika platser i landet– ner på kommunnivå. Tanken är att engagera fler etablerade svenskar att hjälpa till med integrationen i samhället. Enligt Johan Bäckström så slår kartan samtidigt hål på myten om att det är de nyanlända som inte är intresserade av att integrera sig i samhället.

– Om vi som är födda och uppväxta här inte är beredda att lära känna dem som har kommit hit blir det väldigt svårt att bygga ett gemensamt samhälle, säger han.

Här kan du se var nysvenskar väntar på kompisar.

Kartan slår hål på myten att nyanlända inte vill integrera sig sig – fler nysvenskar söker nu kompisar än svenskar som anmält sitt intresse: Foto: Skärmdump Kompiskartan
Kartan slår hål på myten att nyanlända inte vill integrera sig sig – fler nysvenskar söker nu kompisar än svenskar som anmält sitt intresse: Foto: Skärmdump Kompiskartan

"Har verkligen utvecklats"

Naomi Mwangi och Anna Mellin blev ihopmatchade för ett par månader sedan, och pratar nu med varandra minst en gång i veckan.

– Jag kan bara säga att jag verkligen har utvecklats med min svenska. Jag är också så glad över att jag fått min nya vän Anna, säger Naomi Mwangi.

Hon fick tipset om Kompis Sverige av sin lärare på sfi som föreslog olika aktiviteter de kunde göra för att utveckla språket utanför skolan.

– Hon sa att det vi lär oss i skolan inte är nog, utan om vi vill lära oss språket behöver vi prata, säger Naomi Mwangi och fortsätter:

– Och det hjälper verkligen. Det märks en stor skillnad mellan de som bara lär sig i skolan och vi som även lär oss utanför.

För Anna Mellin var det inte första gången som hon engagerade sig i något liknande. Förutom att hon tycker det är viktigt att man räcker ut en hand åt dem som kommer hit var ett av skälen att hon skulle börja ett nytt jobb, som innefattade arbete mot länder i Östafrika – bland annat Kenya. Hon tänkte därför att det kunde vara ett bra sätt att lära sig mer om regionen.

Påverkat av corona

Liksom i resten av samhället är pandemin även närvarande här – på både gott och ont. Naomi pekar på hur viktiga, speciellt nu, dessa möten är.

– Personliga kontakter är väldigt bra för att utveckla språket. Jag säger alltid när jag träffar migranter som har problem med språket och att träffa folk om Kompis Sverige, säger hon.

Möjligheten att träffa en ny kompis under pandemin är något Anna Mellin nämner som något extra kul.

– Det är ju inte så ofta man träffar nya människor längre, då man inte är ute och socialiserar sig så mycket. Så jag tycker det är väldigt roligt, säger hon och pekar även på möjligheten att få lära känna en helt ny kultur – trots de restriktioner som finns.

– Att träffa personer från andra länder är lite som att resa utan att resa. Man kanske får lära känna en ny kultur, eller får träffa en kultur man redan är bekant med.

Som mycket annat sker mötena nu digitalt – men de båda hoppas att det snart ska vara möjligt att träffas på riktigt.

I veckan ska de gå på en digital museitur tillsammans.

– Jag vet inte hur det kommer vara, men det är något jag verkligen vill testa, säger Naomi Mwangi.

Fakta: Kompis Sverige

Kompis Sverige är en ideell förening som arbetar med att skapa möten mellan nya och etablerade svenskar.
De anordnar kompismatchningar, sociala aktiviteter och workshopar.
Sedan starten 2013 har Kompis Sverige matchat nära 10 000 kompisar och haft över 10 000 deltagare i aktiviteter och workshops.
Källa: Kompis Sverige