Radar · Utrikes

Sverige erbjuder hjälp till coronasargat Indien

Familjemedlemmar kremerar en anhörig som dött i covid-19 i Jammu i Indien.

Hjälpsändningar med respiratorer och syrgas packas nu upp på flygplatsen i Delhi i det covidsargade Indien. Från Sverige kommer ett erbjudande om 120 respiratorer.

Den första lasten med hjälpsändningar kommer från Storbritannien, men även bland andra USA, Tyskland, Frankrike och Kanada håller på att skicka nödhjälp.

Även Sverige har erbjudit Indien 120 respiratorer, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Det är en solidaritetsyttring, som sänder väldigt starka signaler till indiska befolkningen om att omvärlden bryr sig. Det är oerhört viktigt för ett land som Indien, säger Henrik Chetan Aspengren, tillförordnad chef för Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

Situationen är desperat på flera platser i Indien, med överbelagda sjukhus och akut brist på syrgas. Det råder även brist på det antivirala läkemedlet remdesivir, som är godkänt i Indien för behandling vid svåra fall av covid-19.

Det råder fortfarande tvivel kring hur effektivt det egentligen är mot sjukdomen, men en hausse kring preparatet har lett till oro för hamstring.

Långa köer

Läkemedlet säljs till över tio gånger sitt ursprungliga pris på svarta marknaden och köerna har ringlat långa utanför kliniker och sjukhus där människor försökt få tag på det. Indien förbjöd tidigare i april export av läkemedlet samt de aktiva substanser som det innehåller.

Tillverkaren Gilead uppger att man kommer att donera minst 450 000 doser av preparatet till Indien och bistå de företag som producerar remdesivir i landet att skala upp sin produktion.

Även på tisdagen noterades höga smittotal i Indien, 323 000 nya fall av covid-19. Men det var inte ännu ett nytt rekord utan en liten nedgång jämfört med måndagens 353 000 fall.

Åker till sjukhus

En förklaring till det svåra läget är enligt Världshälsoorganisationen (WHO) att indier i hög grad söker sig till sjukhus i onödan, något som dels leder till ökad belastning på vården, dels bidrar till ökad trängsel och därmed smittspridning.

Mindre än 15 procent av dem som smittats behöver sjukhusvård, och ännu färre syrgas, konstaterar WHO-talespersonen Tarik Jasarevic.

”En del av problemet är att många åker till sjukhus (bland annat då de inte har tillgång till information och rådgivning)”, skriver han i ett mejl till Reuters och påpekar att egenvård i hemmet ofta är ett bättre alternativ.

Förbud för flyg

I jättelandet med över 1,3 miljarder invånare har nu nästan 198 000 människor dött i virussjukdomen. 17,6 miljoner fall har registrerats, men mörkertalet tros vara stort.

Flera länder har infört förbud eller restriktioner för passagerarflyg från Indien.

Australien sällade sig på tisdagen till dem genom ett förbud för passagerarflyg som varar fram till den 15 maj.