Radar · Arbetskritik

”Vårdpersonalen lägger 40 procent av sin tid på administration”

New public management ligger bakom att 40 procent av vårdpersonalens tid går åt till administration enligt en ny studie.

Istället för att ta hand om patienterna tvingas anställda i primärvården använda nästan hälften av sin arbetstid åt att rapportera, redovisa statistik och liknande administrativa sysslor. Det visar en studie.

I den nya boken Papper, pengar & patienter − primärvården i administrationssamhället beskrivs en ny studie som visar att anställda i primärvården tror att de lägger mer tid än vad de faktiskt gör på patienter.

Till exempel uppskattar sjuksköterskor att de lägger 55 procent på patientarbete, medan de i själva verket ägnar 43 procent av sin arbetstid åt patientkontakt, skriver tidningen Arbetsvärlden.

New Public Management bidrar till att administrationssamhället breder ut sig".
– Anders Ivarsson Westerberg och Anders Forssell, lektorer i företagsekonomi vid Södertörns högskola respektive Uppsala universitet.

En av forskarna bakom studien och en av författarna till boken, Daniel Castillo, som är docent i sociologi och lektor i företagsekonomi, visar att allt mindre av de anställdas tid går åt till patienterna och att runt 40 procent av tiden läggs på någon typ av administrativt arbete.

– Det är en effekt av New public management att allt mer tid går åt till detta, säger Daniel Castillo till Arbetsvärlden.

En ökad administration innebär också mer stress och press och ökar risken för psykisk ohälsa, berättar Daniel Castillo.

De övriga författarna till boken är forskarna Eva Anskär, distriktssköterska och medicine licentiat, Agneta Andersson, docent i utvärdering och hälsoekonomi och Magnus Falk, distriktsläkare och docent i allmänmedicin.

Här kan du läsa mer om studien.