Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Efter pandemin – helt nya grupper väntas gå utan jobb under lång tid

Coronapandemin har skyndat på den strukturomvandling som just nu sker på arbetsmarknaden, vilket innebär att många tjänster som fanns innan pandemin sannolikt inte kommer finnas kvar.

Många av de yrken som var eftertraktade på arbetsmarknaden innan coronapandemin bröt ut kommer inte att finnas kvar när pandemin är över. Med det väntas den redan höga långtidsarbetslösheten bli ännu högre och nya grupper bli synliga i statistiken. Detta enligt en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

Som Syre tidigare har rapporterat har långtidsarbetslösheten i Sverige nått rekordnivåer till följd av coronapandemin. Så sent som för ett par veckor sedan meddelade Arbetsförmedlingen att antalet långtidsarbetslösa ökar med tusentals personer varje vecka.

Den senaste siffran på antalet långtidsarbetslösa, vilket avser personer som varit utan sysselsättning i minst tolv månader, ligger i dagsläget på cirka 186 000 personer. Enligt Arbetsförmedlingens prognos lär siffran också stiga ytterligare under 2021. Analyschef Annika Sundén har tidigare uppskattat siffran till över 200 000 personer.

Helt nya grupper i statistiken

Annika Sundén förklarar också att grupper som tidigare inte har varit framträdande i statistiken för långtidsarbetslöshet nu blivit mer synliga.

– Det är i betydligt högre utsträckning inrikes födda med utbildning, personer som klarade sig bra före pandemin, säger hon till Arbetet.

Många jobb, förklarar Annika Sundén, har försvunnit med anledning av den strukturomvandling som sker på arbetsmarknaden, där många tjänster digitaliseras, automatiseras och elektrifieras. Det är en omvandling som också har skyndats på av coronapandemin.

Det handlar bland annat om jobb inom bilindustrin som väntas försvinna när branschen ställer om till att rikta in sig mer på elbilsproduktion. Ett annat exempel är det bortfall av tjänster som sker inom butiksnäringen till följd av den växande e-handeln.

Industriorter hårt drabbade

I regioner som Dalsland och Dalarna är långtidsarbetslösheten särskilt hög, något som kan förklaras med att flera industrier har lagts ner sedan början av 00-talet. Samtidigt har flera av Arbetsförmedlingens kontor bommats igen.

Jobben finns dock, hävdas det på sina håll, men det saknas möjligheter för att smidigt kunna skola om sig.

– Vi behöver mer samverkan kring yrkesutbildningar, till exempel mot vård och omsorg, säger Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors kommun, till TT.

Läs även: Antalet långtidsarbetslösa rekordmånga – ökar i tusental varje vecka

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV