Radar · Miljö

Hallå där, Rebecka Le Moine (MP)…

Rebecka Le Moine tycker att hon blev censurerad under frågestunden på Sveaskogs årsstämma.

…riskdagsledamot med stort engagemang i skogsfrågor. Som flera andra engagerade anslöt du dig till Sveaskogs årsstämma i måndags för att ställa åtta frågor om bland annat samernas rätt till mark. Men trots att du var ute i god tid och som riksdagsledamot har rätt att ställa frågor så fick du bara ställa en kort fråga mot slutet. Berätta vad som hände!

– Ja, det är inte så ofta man får träffa styrelsen och fråga direkt, så jag ville passa på. Och det var inte bara faktan jag ville åt, utan jag vill att de ska vara medvetna om och höra frågorna. Som riksdagsledamot har man möjlighet att ställa frågor och det känns viktigt att ta med sig frågor från civilsamhället.

– På mötet fanns det en räck-upp-handen-funktion och jag var först ut av alla att använda den, men sen gick ordet till någon som skickat in en fråga i förväg. Det kändes ju rimligt. Men sedan gick det till en annan person och en annan person och det kändes inte rimligt att alla dessa personer lämnat in frågor i förväg, eftersom det inte fanns ett krav på det. Senare har jag förstått att det hade de inte.

– Tiden rann iväg och jag kunde inte skriva i chatten eller unmuta mig. Sedan när klockan var 14 så sade de att mötet skulle avslutas, men att om jag hade en väldigt kort fråga kunde jag ställa den. Eftersom en del av mina frågor hade överlappats så ställde jag en fråga som inte brukar debatteras så mycket: om vandringshinder. Sveaskog äger mycket mark där det finns vattendrag och där det finns gamla skulder som vattenkraftverk eller dammar som borde tas bort för att fiskar och andra dur ska kunna ta sig förbi. Det finns ett krav från EU i vattendirektivet om detta och jag hade hört från många håll att Sveaskog varit motsträviga i detta, så jag frågade om det fanns någon pågående process kring detta.

Vad fick du för svar?

– Jag fick ett avfärdande svar om att det inte riktigt är deras prioritet och att jag kan läsa i debattartikeln i DN om vad de prioriterar. Jag blev besviken över det svaret, för det finns ett EU-direktiv som Sverige förbundit sig till att följa om god ekologisk status och den största anledningen till att man inte når detta är att det inte görs något i dessa frågor.

Vad tycker du om mötet i övrigt och de frågor och svar som togs upp?

– Jag känner att jag inte blev lyssnad på. Under det förra årsmötet var det bara jag som anslutit och då ställde jag en del obekväma frågor. Så det känns som om de har koll på mig och jag undrar om det verkligen var ett tekniskt fel att jag inte fick ordet, eller var det något annat? På instagram svarade de mig att jag inte räckt upp handen, men det kan andra intyga att de sett att jag gjort.

– Andra personer ställde frågor om bland annat skogsvårdslagen och vad den säger om samernas rätt till ett sammanhållet område för renskötsel. Jag tyckte de fick ett svagt svar om att man följer lagstiftningen och att man är certifierade. Jag tycker att de själva kan välja att ha en högre nivå än lägstanivån.

– I början betonade de också att ingen får filma eller fota och lägga ut på sociala medier. Jag tycker snarare att man skulle livesända och ha en lång frågestund med tanke på alla konflikter och allt som skrivits i media. Nu fanns det en halvtimme max till frågor.

– Jag kände mig typ censurerad och som jag har skrivit på sociala medier är det svårt också för en riksdagsledamot att göra sig hörd. Men jag ska fortsätta att försöka få svar på mina frågor via mail och ska också kontakta näringslivsminister Ibrahim Baylan om att jag inte kände mig respektfullt bemött.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV