Radar · Utrikes

Litauen: ”Gör er av med kinesiska telefoner”

Litauiska myndigheter har hittat censurprogram i telefoner från den kinesiska tillverkaren Xiaomi.

Litauen uppmanar sina medborgare att slänga sina kinesiska telefoner och inte köpa några nya. Anledningen är att en utredning från landets nationella cybersäkerhetscenter visar bland annat att en Xiaomitelefon hade inbygg censurmjukvara, rapporterar BBC

– Vår rekommendation är att inte köpa nya kinesiska telefoner och att göra sig av med de man redan köpt, så snabbt som möjligt, sade Margiris Abukevicius Litauens vice försvarsminister, till BBC. 

I rapporten framkom att Xiaomis modell Mi 10T 5G hade installerad mjukvara som kunde hitta och censurera över 449 olika fraser, exempelvis ”fria Tibet, och ”länge leve Taiwans självständighet” eller ”demokratirörelse”.

Sättas på trådlöst

Telefonerna som såldes i Europa ska haft den här funktionen avstängd, men den ska gå att sätta på när som helst trådlöst. 

Det framkom även att produkter från Xiaomi överförde krypterad data till en server i Singapore. 

Även telefoner från Huawei togs upp i rapporten. Deras modell P40 ska innehålla säkerhetsbrister som riskerar att leda till att användarens data kommer i orätta händer. 

Dåliga relationer

Rapporten släpps samtidigt som relationerna mellan länderna redan dåliga. Det efter att Taiwan och Litauen valt att förstärka sina relationer. Kina skickade för en månad sedan hem litauens ambassadör från Beijing och sade att de skulle stänga sin ambassad i Vilnius.

Både Xiaomi och Huawei tillbakavisar anklagelserna, enligt BBC. 

Xiaomi är världens nästs största mobiltelefonproducent, efter Samsung. I somras passerade de Apple som nu ligger på tredje plats, enligt en analys av Canalys.