Radar · Migration

Kriget i Tigray: HRW bekräftar krigsbrott samtidigt som svälten ökar

Allt fler människor och barn svälter i Tigray, Etiopien, där kriget pågått sedan i november i fjol.

Eritreanska soldater och tigreanska miliser ska ha våldtagit, fängslat och dödat eritreanska flyktingar i den etiopiska provinsen Tigray. Human Rights Watch kallar det för ”uppenbara krigsbrott”. Samtidigt kommer allt fler alarmerande rapporter om svält och svårt undernärda barn.

Konflikten i Tigray i norra Etiopien blossade upp i november 2020. Lokala styrkor och Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) har stridit mot den etiopiska regeringen, som nu backas upp av Eritrea, sedan dess. Det har kommit flera rapporter om hur situationen snabbt förvärras för lokalbefolkningen. Fattigdom och svält har ökat något enormt, och hjälpsändningar har haft svårt att komma fram. Den 30-åriga småbarnsmamman Girmanesh Meles berättar för Al Jazeera om att ”allt tog slut för en månad sedan”.  Omkring 350 000 människor riskerar att svälta.

– Det har blivit normalt att spendera fyra dagar utan att äta nånting, säger Girmanesh Meles, vars 18-månader gamla barn är svårt undernärd, till Al Jazeera.

"Uppenbara krigsbrott"

I Tigray har det sedan innan konflikten blossade upp levt tiotusentals eritreanska flyktingar, utöver en lokalbefolkning på omkring fem miljoner personer. Området är bergigt och fattigt. Nyligen slog människorättsorganisationen Human Rights Watch fast att etiopiska styrkor med stöd från Eritrea har begått brott som enligt dem klassas som krigsbrott.

– De fruktansvärda dödandet, våldtäkterna och plundringen som drabbat eritreanska flyktingar i Tigray är uppenbara krigsbrott, säger Laetitia Bader, chef för Human Rights Watch på Afrikas horn, till Al Jazeera. 

Laetitia Bader och hennes kollegor har genom satellitbilder och 28 intervjuer kunnat dokumentera vad som pågår i regionen. Eritrea har tidigare nekat till att det skulle pågå brott som deras militär varit delaktig i. TPLF slår sig också fria från ansvar över grova brott, och en talesperson säger till Al Jazeera att det är möjligt att andra lokala miliser kan ha begått övergrepp innan de kom till regionen.

HRW:s rapport fokuserar på de båda lägren Shimelba och Hitsats som förstörts under striderna. Enligt UNHCR saknas mellan 7643 och 20 000 flyktingar som tidigare levt här. Berättelser om hur eritreanska styrkor brukat extremt våld är flera, något HRW tar fasta på i sin rapport. Exakt vad TPLF har gjort har HRW inte kunnat bekräfta. Men de har talat med kvinnor som uppger att tigreanska krigare har våldtagit dem.

– Människor dödades i varje hus, berättar en boende för organisationen om den 19 november i fjol, då eritreanska styrkor kom till Hitsats.