Radar · Utrikes

Feststämning i Norge när restriktionerna släpps

Hotellmagnaten Petter Stordalen firar återöppnandet på sitt The Hub i Oslo.

Vid klockan 16 på lördagen släppte Norge på restriktionerna som legat fast i ett och ett halvt år. Norrmännen firar genom att dansa på gatorna och på nattklubbar. På många ställen i Norge har man räknat ned gemensamt tills klockan slog fyra.

Bland de regler som slopas finns kravet på en meters avstånd till medmänniskor, bordsserveringstvånget på krogen samt begränsningarna över hur många människor som får delta i olika typer av arrangemang.

Hotellmagnaten Petter Stordalen, känd för att älska måndagar, har utropat dagen till den bästa i hans liv och räknar med 2 000 besökare på sitt hotell ”The Hub” i centrala Oslo.

– Jag har haft många bra måndagar i mitt liv, men den här lördagen kommer att gå till historien som min bästa dag, säger han till NRK.

Öppningsplanen kallas ”En normal hverdag med økt beredskap” (En normal vardag med ökad beredskap).

I Stavanger firar man med ett dansgolv utlagt på kullerstenen på Fargegata, konsert och fyrverkeri på torget. Bergens tidigare kommunalråd var på plats för att klippa invigningsband och officiellt återöppna staden, med tillhörande röda mattan-evenemang.

”Låt oss återvända till kultur- och utelivet. Jag återvänder till Oslo vid midnatt och vill gärna bli regerings ’dansminister’ och dansa med er. Så , vart ska jag gå? Låt oss dansa tillsammans med hela Norge”, skriver kulturminister Abid Raja på Twitter.

Polisen har satt in extra resurser eftersom man bedömt att sannolikheten för stök och bråk är stor när det uppdämda festbehovet ska stillas.

Avgående statsminister Erna Solberg har uppmanat norrmännen att ”öva på sina moves” inför återöppnandet. Många norrmän har gjort jämförelser med segerdagen 1945, då Norge åter blev fritt efter Tysklands kapitulation under andra världskriget.