Radar · Integritet

Twitter: ”Våra algoritmer lyfter fram högerinnehåll men vi vet inte varför”

Twitter har gjort en undersökning av hur deras algoritmer sorterar inläggen, och det visar sig att innehåll med högerpolitik lyfts fram mer.

I april startade Twitter en undersökning för att se om tjänstens algoritm är opartisk när det kommer till inlägg med politiskt innehåll. Nu har resultatet publicerats och det visar sig att inlägg från högerhåll får mer spridning. Twitter vet dock inte varför.

Det är algoritmerna som bestämmer hur Twitters inlägg visas och prioriteras. Det är därför viktigt att försöka se vilket material som lyfts fram eller sorteras bort. Undersökningen har tittat på miljontals inlägg från Kanada, Frankrike, Tyskland, Japan, Spanien, Storbritannien och USA, och har funnit att tweets från valda politiker från högerhåll premieras i jämförelse mot vänsterpolitik i sex av sju länder.

”Tweets med politiskt innehåll från folkvalda, oavsett parti eller om partiet sitter vid makten, ser algoritmisk förstärkning jämfört med politiskt innehåll på den omvända kronologiska tidslinjen”, skriver Rumman Chowdhury, chef för Twitters team för maskininlärning, etik, transparens och ansvarsskyldighet, på Twitter om resultatet av undersökningen.

“Reverse-chronological”, omvänd kronologisk ordning, är ett alternativ som användare på Twitter kan välja att se sitt flöde på utan att algoritmer styr urvalet.

Vet inte varför

Forskarna kunde inte se huruvida algoritmerna som driver Twitters flöde faktiskt är partiska för konservativt politiskt innehåll, eftersom undersökningen bara kunde påvisa partiskhet i hur det förstärks.

– Vi kan se att det händer. Vi är inte helt säkra på varför det händer. En del av det kan vara användardrivet genom människors agerande på plattformen, men vi är inte säkra på vad det är, säger Rumman Chowdhury, i en intervju med sajten Protocol.

Twitter kommer nu att gå vidare i sina undersökningar för att försöka förstå varför högerinnehållet förstärks. Företaget kommer testa olika hypoteser för att se om det beror på användarbeteenden eller om det beror på själva algoritmen.

– Vi kan inte förutspå eller bygga modeller efter hur algoritmer interagerar med individer eller grupper av människor. Twitter-algoritmer kan inte bara öppnas upp och undersökas för fördomar, och flödet drivs inte av bara en enda algoritm. Det är ett komplext system, säger Rumman Chowdhury.

Högern bättre på mobilisering

En annan orsak kan vara att högerpolitiker är bättre på att sälja sin ideologi i sociala medier och på nätet, och på att engagera och mobilisera människor.

Även IT-jätten Facebook har tidigare kritiserats för att företaget inte vill avslöja hur deras algoritmer används. Facebooks egna undersökningar av algoritmerna har inte gjorts offentliga men har läckts till Wall street journal, vilket har lett till kritik i medier och av politiker.

För att öka transparensen säger Rumman Chowdhury att Twitters undersökningar kommer att delas med en tredjepart för att kontrollera om resultaten stämmer.