Radar · Morgonkollen

Oro och svarta hyreskontrakt vanligt för unga

Var fjärde ung vuxen bor hemma och var tredje oroar sig för att sin bostadssituation i framtiden, enligt en rapport från Hyresgästföreningen.

Var tredje ung vuxen oroar sig för var de ska bo i framtiden – och lika många säger att det bidrar till att de tvekar inför att bilda familj. ”Bostadsbristen gör så mycket med ungas tro och syn på framtiden”, säger Ola Palmgren på Hyresgästföreningen.

Var fjärde ung vuxen i åldrarna 20 till 27 år bor hemma, visar Hyresgästföreningens senaste rapport om ungas situation på bostadsmarknaden. Det är något färre än senaste mätningen från 2019 men fortfarande på ”rekordhög nivå”.

– Det är jättebra att det minskar lite. Samtidigt är det en rekordhög nivå. När vi började mäta 1997 var det 15 procent som bodde hemma, säger Ola Palmgren, talesperson för unga vuxna på Hyresgästföreningen.

Oroar sig för framtiden

Att unga vuxna har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden har varit ett återkommande problem i rapporterna. Av de som bor hemma vill 84 procent flytta ut, men upplever att de på grund av sin egen ekonomi eller brist på lediga bostäder inte kan göra det.

– 60 procent av unga hyr sitt boende. Det är det som gör att unga människor kan flytta hemifrån. Vi måste förbättra läget på bostadsmarknaden, säger Palmgren.

Han lyfter utökat investeringsstöd för att bygga bostäder, lättare regler för bostadsbidrag och tillgång till bostäder baserat på behov som åtgärder för att tackla utmaningarna som unga vuxna möter.

Av de som hyr i första hand säger sex procent att de har betalat svart för att få sitt kontrakt. Av de som bor i andra hand säger 13 procent att de betalat för att få ett kontrakt.

Mätte kränkningar

För första gången mäter Hyresgästföreningen också ungas upplevelser av kränkningar och trakasserier på bostadsmarknaden. Sju procent svarade att de har upplevt det, och respondenterna har också fått utveckla sina svar.

– Det handlar många gånger om unga tjejer som utsätts för sexuella ofredanden, till exempel att någon vill ha sex i stället för pengar till hyra eller ber om helkroppsbilder för att man ska få komma och kolla på en lägenhet, säger Ola Palmgren.

– Något annat vi har fått in är att man inte får bostad på grund av sitt ursprung. Man upplever att svenskt ursprung har lättare att få komma och titta på en lägenhet.

Han tror att det är just läget på bostadsmarknaden som gör att det förekommer ofredanden och diskriminering i den utsträckning det gör.

– Helt ärligt tror jag att det är på grund av bostadsbristen som det här händer. Det är många unga som är i en utsatt situation.

Hyresgästföreningens rapport bygger på en undersökning som Enkätfabriken gjort under sommaren 2021. Totalt har 4 481 personer i åldrarna 20-27 år svarat genom deltagande i webbpanel eller slumpmässigt utskickade SMS.

Fakta: Unga vuxnas boendesituation

• 68 procent av unga vuxna bor i ett eget boende
• 24 procent av unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar, och av dem vill 84 procent bo på ett annat sätt.
• De flesta unga vuxna vill bo i bostadsrätt eller hus (66 procent).
• 46 procent av unga vuxna har fått ekonomisk hjälp från sina föräldrar de senaste 12 månaderna.
• 29 procent oroar sig för att inte hitta något boende i framtiden, och var tredje ung vuxen tvekar dessutom inför att bilda familj på grund av läget på bostadsmarknaden.

Källa: Hyresgästföreningens rapport ”Unga vuxnas boende i Sverige 2021”.