Energi · Syrekvisset

Syrekvisset

Ett lodjur slickar sin tass.

Välkommen till Syres kviss! Ja, eller quiz, eller frågesport om du så vill. Med frågor om aktuella händelser, samhällsfrågor och annat som kan vara kul att veta. Facit hittar du längst ner.

I ett Zoom i Syre skriver vi om hur många arbetskraftsinvandrare utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare. Från vilket land kom de flesta arbetskraftsinvandrarna 2020 till Sverige?

1 Indien.
X Thailand.
2 Ukraina.

2

Lodjur är fridlysta i Sverige men ändå är licensjakt tillåten. Vem är det som utfärdar tillstånd om licensjakten?

1 Landshövdingen.
X Kommunstyrelsen.
2 Lokala jägarförbundet.

3

I Blickfånget intervjuas miljöpartisten Åke Askensten som var med och grundade partiet i början av 1980-talet. Men vilket annat parti har han varit med och startat?

1 Klimatpartiet.
X Stockholmspartiet.
2 Nollåtta-partiet.

4

Många reapriser under Black friday har manipulerats enligt prisjämförelsesajten Pricerunners. Hur stor del av alla erbjudanden är falska reor?

1 Mindre än fem procent.
X Mer än hälften.
2 Var fjärde.

5

Färre än 30 av FN:s 193 medlemsländer har demokratiskt valda kvinnliga stats- eller regeringschefer, enligt en granskning av DN. Vad hette världens första kvinnliga regeringschef?

1 Golda Meir, Israel.
X  Indira Gandhi, Indien.
2 Sirimavo Bandaranaike, Ceylon (Sri Lanka).

6

En EU-parlamentariker dömdes denna vecka för sexuellt ofredande. Förra veckan häktades en annan politiker misstänkt för styckmord. Vilket parti tillhör de?
.
1 Sverigedemokraterna.
X Centern.
2 Socialdemokraterna.

Facit: 1:X, 2:1, 3: X, 4:2, 5:2, 6:1