Radar · Utrikes

Resenärer stoppas av rädsla för ny mutation

En ny covidvariant vars konsekvenser är okända har dykt upp i Sydafrika.

Oro för en ny covid-variant har fått Storbritannien att stoppa inresor från södra Afrika. Sydafrika reagerar starkt, och säger att beslutet verkar förhastat.

Forskare i Sydafrika har upptäckt en ny variant av coronaviruset som väcker farhågor. Varianten B.1.1.529 bär på en mycket ovanlig konstellation av mutationer som möjligen kan undvika kroppens immunsvar och därmed göra viruset mer smittsamt. Det framkom på en hastigt sammankallad presskonferens i Johannesburg på torsdagen.

Storbritannien meddelade på kvällen att Sydafrika och ytterligare fem länder rödlistas i landets reseregler. Flyg från Sydafrika stoppas tillfälligt från och med lunchtid på fredagen. Brittiska medborgare som återvänder från länderna måste sätta sig i karantän.

Oro för affärer

Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor svarade på fredagsmorgonen att man hoppas kunna få britterna att ändra sig. Oron är stor för ”skadorna detta beslutet får för turism och andra affärer mellan länderna”, heter det i en kommuniké. Pandor tycker att beslutet ”verkar förhastat”.

Sydafrika bekräftar cirka 100 prover av varianten, som även har påträffats i Botswana och Hongkong.

Analyser från diagnoslaboratorier tyder på att varianten sprider sig snabbast i den folkrika provinsen Gauteng. Men den kan enligt forskarna förekomma även i landets övriga åtta provinser.

”Även om data är begränsade arbetar våra experter övertid med alla etablerade övervakningssystem för att förstå den nya varianten och vad de potentiella konsekvenserna kan bli”, skriver Sydafrikas institut för smittsamma sjukdomar i ett uttalande.

Värre än delta?

De aktuella länderna som Storbritannien pekar ut är förutom Sydafrika även Namibia, Lesotho, Swaziland (Eswatini), Zimbabwe och Botswana.

– Tidigare indikationer visar att denna variant är mer smittsam än delta, och att de vaccin vi har i dag är mindre effektiva mot den nya varianten, säger den brittiske hälsoministern Sajid Javid.

Brittiska hälsomyndigheter säger att man ännu inte har funnit spår av virusvarianten i Storbritannien.

Flera mutationer

Världshälsoorganisationen (WHO) ”övervakar noga” mutationen och väntas fatta beslut om den ska klassas som en variant av intresse eller hamna på listan över de mest oroväckande varianterna.

Enligt forskare har varianten B.1.1.529 minst tio olika mutationer, att jämföra med Deltas två och Betas tre.

– Det oroväckande är att när du har så många mutationer, kan det ha betydelse för hur viruset beter sig, säger WHO:s Maria Van Kerkhove.

Sydafrikas hälsominister Joe Phaahla kallar virusvarianten för ett ”större hot”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV