Radar · Migration

Ny migrantkaravan på väg i södra Mexiko

En av den senare tidens migrantkaravaner i Mexiko.

USA hägrar för desperata migranter på väg till fots genom Mexiko. En ny karavan är på gång från staden Tapachula nära gränsen till Guatemala.

När president Joe Biden tog över i Vita huset i januari ökade hoppet för fattiga söder om USA att de strikta amerikanska migrationslagarna, signerade föregångaren Donald Trump, skulle lättas.

Men än så länge har inget radikalt skett.

Nyligen diskuterade Mexiko, USA och Kanada migration på ett toppmöte i Washington. Ut kom positiva och optimistiska uttalanden, inte så mycket verkstad. Utan att ange detaljer om antal och tidsplaner, enades länderna om att öka möjligheterna till laglig migration, till exempel genom att utfärda fler visum för tillfällig arbetskraft.

– Det var ingenting substantiellt. Jag betraktar det som stillastående, utan framsteg, säger Alejandro Macías, chef för en icke-statlig organisation för asylsökande, till nyhetsbyrån AP.

Under svåra umbäranden rör sig migranttågen i sakta mak genom Mexiko
Under svåra umbäranden rör sig migranttågen i sakta mak genom Mexiko. Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Tusentals på väg

Detta hindrar inte migranterna från att strömma till från främst länder i Centralamerika samt Haiti.

I november har två större karavaner med migranter sakta tagit sig norrut genom det stora landet Mexiko.

Den första avgick den 23 oktober med nästan 5 000 migranter från delstaten Chiapas. Den har nått delstaten Veracruz vid Mexikanska golfen. Så långt norröver har ingen karavan kommit sedan 2019, då säkerhetsstyrkor i Mexiko och grannlandet i söder Guatemala allt mer aggressivt började stoppa och upplösa karavanerna i tidiga skeden.

Den andra karavanen formades den 18 november, också i Chiapas. Runt 4 000 migranter ingick från början, enligt nyhetsbyrån EFE.

Långsam process

Karavanerna drivs till stor del av otålighet. Migranter som mexikanska myndigheter har samlat in i den sydliga staden Tapachula tröttnar på den långsamma hanteringen av deras asylansökningar och ger sig i väg.

Alex Leyva från Honduras är en av dem som inte kunde vänta längre.

– Mitt land är i den värsta situationen vad gäller ekonomi, brottslighet och hunger. Det finns ingen möjlighet att studera, ingen utbildning för barn. Därför har jag och min fru beslutat oss för att försöka nå vårt mål om ett bättre liv, säger han till AP.

Migranterna önskar dokument som tillåter dem att vistas i hela landet. Men de mexikanska myndigheterna vill hålla dem i den sydligaste landsändan för att dämpa pressen vid gränsen till USA uppe i norr. Fast de sydliga delstaterna är de fattigaste och arbetstillfällena svårare att finna.

USA hägrar för desperata migranter på väg till fots genom Mexiko
USA hägrar för desperata migranter på väg till fots genom Mexiko. Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Söker säkerhet

Karavanerna är inget nytt fenomen. De har synts i åratal. Genom att förflytta sig tillsammans kan migranter som inte har pengar att betala människosmugglare öka sin säkerhet.

Fast svåra umbäranden kommer de inte undan. I sakta mak rör sig människotågen och tampas med kyla och regn, utmattning och press från myndigheterna. Barn, sjuka och gravida kämpar på, medan säkerhets- och vårdpersonal övervakar dem.

Karavanen i Veracruz är nu decimerad till cirka 600 personer. Även karavanen i Chiapas är i stort sett upplöst. Detta sedan en majoritet kommit överens med migrationsmyndigheten INM om att förflyttas till tio delstater för att där fortsätta asylprocessen med möjlighet till legalt arbete i sikte.

Men i Tapachula fortsätter nyanlända migranter att samlas. Och ”veteraner” som hunnit vandra norrut har skickats tillbaka dit av migrationspolisen. Nu har en grupp deklarerat att under fredagen ska en ny karavan avgå från den sydliga gränsstaden, rapporterar EFE.

Fakta: Migranter i Mexiko

Mellan januari och september i år upptäckte Mexiko mer än 190 000 papperslösa migranter – nästan tre gånger så många som under motsvarande tid 2020. Under perioden deporterades nära 74 300 personer.

Den amerikanska gränsbevakningsmyndigheten CBP registrerade över 1,7 miljoner oidentifierbara migranter som tagit sig in illegalt från Mexiko mellan oktober 2020 och september 2021. Det är den högsta noteringen hittills.

Källa: Nyhetsbyrån EFE

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV