Radar · Djurrätt

Veterinärer larmade – lantbrukare döms för djurplågeri 

En lantbrukare har dömts för djurplågeri efter att veterinärer slagit larm om vanvård.

Flera veterinärer slog tidigare larm om att djur vanvårdades på en svensk gård med kor. Nu har en av lantbrukarna som driver gården dömts för djurplågeri.

Förhållandena som djuren hölls under uppdagades efter att olika veterinärer som besökt gården i samband med djurskyddskontroller mellan 2017 och 2019 slog larm om vanvård. Veterinärerna menade bland annat att djuren fick för lite foder av dålig kvalitet och var magra och smutsiga. Djuren ska heller inte ha haft tillgång till tillräckligt med vatten.

De två männen som drev gården tillsammans, har åtalats i Skellefteå tingsrätt misstänkta för djurplågeri. Nu slår rätten fast att en av dem är skyldig och har begått brotten med uppsåt. Mannen, som ska ha haft huvudansvaret för djurhållningen, döms för djurplågeri till villkorlig dom och dagsböter, rapporterar Lantbrukets affärstidning, ATL.

Själv nekar han till brott och hävdar att kontrollanterna som besökte gården inte lyssnat på vad han sagt. Han ska däremot ha medgett att han aldrig undersökt vilken kvalitet fodret som han gav djuren hade.

Den andra lantbrukaren, som ska ha hjälpt till på gården på sin fritid, frias från åtalet då rätten rätten anser att han inte haft tillräckligt stort ansvar över driften.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV