Radar · Integritet

Techjättar grillades rejält i kongressen – fick hård kritik

Jack Dorsey, Sundar Pichai och Mark Zuckerberg fick motta skarp kritik under torsdagens utfrågning i den amerikanska kongressen.

Spridning av desinformation var ämnet när verkställande direktörerna för Twitter, Google och Facebook – Jack Dorsey, Sundar Pichai och Mark Zuckerberg – frågades ut av den amerikanska kongressen. Techjättarna fick ta emot hård kritik, särskilt från demokraternas Mike Doyle.

Det var representanter ur den amerikanska kongressens energi- och handelskommitté som under torsdagen frågade ut och kritiserade techledarna Jack Dorsey (Twitter), Sundar Pichai (Google) och Mark Zuckerberg (Facebook).

Man kritiserade bolagen för att hysa en ovilja kring att stoppa spridningen av desinformation, framförallt kopplat till val och vaccinering, på sina respektive plattformar.

Demokraten Mike Doyle, ordförande för underkommittén för kommunikation och teknik, var särskilt skarp i tonen.

– Ni kan ta ned den här typen av innehåll. Ni kan minska synligheten. Ni kan fixa det här. Men ni väljer att inte göra det. Ni har medlen. Men gång efter gång så väljer ni engagemang och vinst före användarnas säkerhet och hälsa, sa han, rapporterar CNN.

Techjättarna: Ett komplext problem

Dorsey, Pichai och Zuckerberg har alla frågats ut i kongressen vid tidigare tillfällen men det här är första gången som de frågas ut sedan stormningen av Kapitolium den 6 januari i år.

Zuckerberg kommenterade händelsen under utfrågningen och menade att ansvaret helt och hållet vilar på dåvarande presidenten Donald Trumps axlar samt den politiska miljön och medieklimatet, som han menar har en splittrande effekt på den amerikanska befolkningen.

Även Pichai tillbakavisade kritiken och ville inte, i likhet med Zuckerberg, svara varken ”ja” eller ”nej” på frågan om plattformarna bär något ansvar till att sprida desinformation relaterat till valet, vilket i förlängningen banade väg för stormningen. Han kommenterade det hela med att det är ett ”komplext problem”.

Dorsey svarade däremot ”ja” på frågan men underströk att ansvaret inte helt kan vila på sociala medier.

– Man måste också ta hänsyn till att det här är del av ett större ekosystem. Det handlar inte bara om plattformarna, sa han, rapporterar ABC News.

Dorsey pekade bland annat på ett överhettat politiskt klimat som en faktor i sammanhanget.

Åtgärder redan vidtagna

Techbolagen har också, dagarna innan utfrågningen, sagt att man redan vidtagit åtgärder för att komma till bukt med problemen.

Facebook meddelade till exempel under måndagen att man i höstas tog bort 1,3 miljarder fake-konton och att man i dagsläget har över 35 000 anställda som arbetar med att moderera innehåll i flödena.

Effekterna av åtgärderna verkar dock ha tagits emot med skepsis från kongressen. Enligt CNN pekar energi- och handelskommittén på att flera forskningsrapporter varnar om att desinformationen fortfarande skenar på plattformarna.