Energi · Syrekvisset

Syrekvisset

Välkommen till Syres kviss! Ja, eller quiz, eller frågesport om du så vill. Med frågor om aktuella händelser, samhällsfrågor och annat som kan vara kul att veta. Facit hittar du längst ner. 

1.

I Syre förklarar kan vi lära oss om basinkomst, eller medborgarlön, som är tänkt att garantera alla medborgare en inkomst. Men vilka länder har faktiskt genomfört försök med basinkomst?

1. Finland, Brasilien och Indien.

X. Sverige, Danmark och Norge.

2. Storbritannien, Pakistan och Sydafrika.

2.

I Kan själv med Jerker använder han kaffesump för en rad olika användningsområden. Men vad rekommenderar han inte att man gör med kaffesumpen?

1. Lägger den i sin bokashikompost.

X. Polerar grytor med den.

2. Torkar den och återanvänder den som ett te.

3.

Den som slänger kolapapper, fimpar eller tuggummi på trottoaren kan i framtiden få böter. Enligt Miljödepartementets utredning tar det visst antal år för ett tuggummi att brytas ner, men hur många?

1. 3–5 år.

X. 8–10 år.

2. 20–25 år.

4.

I ett Zoom i Syre kan vi läsa att pr-branschen växer och får allt större politiskt inflytande. Där nämns också ett pr-bolag som är störst i Sverige sett till omsättning, men vad heter det?

1. Hallvarsson & Halvarsson.

X. Kreab.

2. Gullers grupp AB.

5.

I veckan har världens första tweet fyllt 15 år och budades ut för miljontals kronor. Men vem var det som skickade den första tweeten?

1. Jack Dorsey.

X. Donald Trump.

2. Steve Jobs.

6.

2018 klubbades en sverigedemokratisk motion i Trelleborg igenom med stöd från Moderaterna. Beslutet har överklagats till förvaltningsrätten som nu har pausat det. Men vad handlade beslutet om?

1. Förbud mot halalkött på svenska högtider i skolbespisningen.

X. Trelleborg anställer inte personer som inte skakar hand.

2. Folkdräkt blir obligatoriskt för ledamöterna på alla kommunstyrelsens möten. 

FACIT: 1: 1, 2: 2, 3: 2, 4: X, 5: 1, 6: X

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV