Radar · Morgonkollen

FN: Män tvingades våldta familjemedlemmar

Tigray-regionen i Etiopien.

Fler än 500 våldtäktsfall har rapporterats under den väpnade konflikten i Tigrayregionen i Etiopien, enligt FN. Bland annat ska män under hot tvingats våldta familjemedlemmar.

Våldtäkt är ett vapen i den brutala konflikten i norra Etiopien. Fem sjukhus i Tigray-regionen har tillsammans rapporterat 516 våldtäktsfall, säger FN:s vice biståndssamordnare i Etiopien Wafaa Saeed.

Hon beskriver brutala scener.

– Kvinnor säger att de har blivit våldtagna under vapenhot. De berättar också om gängvåldtäkter, våldtäkter framför familjemedlemmar och män som under hot tvingats våldta sina egna familjemedlemmar.

Antalet rapporterade våldtäkter är troligtvis i underkant, säger Wafaa Saeed.

Då de flesta sjukhusen inte är verksamma och på grund av stigmat kring våldtäkt är det antagligen så att den verkliga siffran är mycket högre.

Organisationen Läkare utan gränser (MSF) rapporterade under torsdagen att personal hade bevittnat etiopisk militär skjuta ihjäl fyra civila i regionen. Det ska ha skett i efterdyningarna av en attack på en etiopisk militärkonvoj.

Soldaterna ska ha stoppat ett MSF-fordon och två minibussar som åkte bakom.

”Soldaterna tvingade passagerarna att lämna minibussarna. Männen separerades från kvinnorna, som fick lämna platsen. Strax därefter sköt man männen”, uppger organisationen.

Det var i november som den väpnade konflikten i Tigray bröt ut mellan Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) och federala styrkor. En etiopisk general har kallat konflikten för ett ”smutsigt krig”.

Fakta: Tigray

• Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring sex procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.
• Huvudstad är Mekele.
• Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner, vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre sedan 2018 och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.
• Spänningarna resulterade i november i en fullskalig väpnad konflikt, då federal militär gick in i Tigray för att bekämpa TPLF:s regionala styrkor. Konflikten pågår fortfarande.