Radar · Miljö

Varmare klimat kan orsaka infertilitet

Värmerekord kan vara härligt, men på sikt innebär de varmare temperaturerna ett hot mot den biologiska mångfalden och även mot människan.

Klimatkrisen leder till att många djur dör på grund av höga temperaturer. Men ny forskning visar att de riskerar att dö ut tidigare än så. Detta på grund av infertilitet som orsakas av det varmare klimatet, rapporterar Forskning.se.

Forskarna har undersökt 43 olika sorters bananflugor. Nästan hälften av dessa arter blev sterila innan temperaturen blev så hög att de inte kunde överleva.

– Vi har länge känt till att fertilitet påverkas av värme, det är till exempel en anledning till att däggdjur har testiklarna utanför kroppen. Så fler organismer än bananflugor får sannolikt nedsatt fertilitet av ett varmare klimat. Insekter kan inte heller reglera sin kroppstemperatur, och för djur som inte kan färdas långa sträckor kan det bli svårt att hitta en tillräckligt sval plats, säger Rhonda Snook, professor vid Zoologiska institutionen, Stockholms universitet, och medförfattare till studien, till Forskning.se.

Hot mot biologisk mångfald

Forskarna vet inte ännu om infertiliteten är permanent eller bara tillfällig. Men för djur med korta liv spelar även en mindre period av infertilitet stor roll, och kan ha stora negativa konsekvenser för artens fortlevnad.

– Vår forskning betonar att nedsatt fertilitet på grund av värme kan vara ett stort hot för den biologiska mångfalden vid klimatförändringar, säger medförfattare Tom Price, University of Liverpool till Forskning.se.

Nu ska forskarna undersöka hur arter kan återhämta sig från infertiliteten, identifiera vilka gener som klarar högre temperaturer och inte, samt undersöka hur honorna påverkas.

Tanken är att genom att förutse vilka arter som riskerar att gå förlorade på grund av klimatkrisen ska människan kunna planera strategier för att bevara dessa djur.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV