Radar · Mänskliga rättigheter

Vapenvila men fortsatt blockad –vatten och el är bristvaror i Gaza

Gaza, 25 maj 2021.

Nästan en femtedel av Gazas befolkning, 400 000 människor, saknar efter den elva dagar långa attacken från Israel tillgång till vatten. Också tillgången på elektricitet skadades kraftigt, enligt Oxfam.

Totalt dog 248 personer under de elva dagar som Gaza attackerades. Hamas besköt också Israel – men antalet civila dödsoffer i Gaza är långt över. Fram till att parterna enades om en vapenvila, och båda utropade sig till segrare, förstördes mycket civil infrastruktur på Gazaremsan.

Enligt hjälporganisationen Oxfam finns det ingen i Gaza som idag är opåverkad av Israels bomber. Varken fysiskt eller psykiskt. 258 byggnader bombades, vilket är lika med 1042 hem och kontor. Omkring 100 000 palestinier drevs iväg från sina hem och en del av dem försöker nu ta sig tillbaka till sina bostäder igen, oavsett om de är totalförstörda eller inte. ”Även om deras hem fortfarande står upp, kommer livet inte bli normalt”, skriver Oxfam i ett pressmeddelande.

Nu saknar 400 000 palestinier, nära en femtedel av befolkningen på Gaza, tillgång till vatten, och situationen gällande elektricitet är också osäker.

– Vatten är otvivelaktigt viktigt under den här kritiska fasten av coronavirus-pandemin för att hjälpa människor att minska spridningen av covid-19. Sex sjukhus och elva kliniker inklusive det enda covid-laboratoriet på Gaza skadades, säger Shane Stevenson, Oxfams chef för de ockuperade palestinska områdena och Israel, i pressmeddelandet.

Över 3700 människor har dött av covid-19 i Gaza och på den ockuperade Västbanken och över 330 000 fall har bekräftats. Enligt Shane Stevenson är läget nu akut i Gaza, för även om Israels bombattacker avslutats så har Israels regering vidtagit andra åtgärder som försvårar för palestinierna här. Bristen på el gör det svårt för många småföretagare att återuppta sin affärsverksamhet, Israel har infört restriktioner på leveranser av bränsle och stängt stora delar av Gazas fiskeområde.

– Nära 3600 fiskare har förlorat sin dagliga inkomst och föda, säger Shane Stevenson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV