Radar · Integritet

Stiftelse i konkurs – interna problem uppges vara orsak

”Under det senaste året har Teskedsorden kämpat i motvind och drabbats hårt ekonomiskt av pandemin,” uppgav styrelseordföranden Camilla Nagler till Göteborgs-posten.

Teskedsorden, med bland andra artisterna Timbuktu och Lill Lindfors i styrelsen, gick i konkurs i april. Därefter avslöjade Göteborgs-posten att organisationen haft interna problem, som arbetsmiljöbrister och svår personalsituation.

Vid konkursansökan uppgav styrelseordföranden Camilla Nagler till Giva Sverige pandemin som orsak.

– Under det senaste året har Teskedsorden kämpat i motvind och drabbats hårt ekonomiskt av pandemin. Därför valde styrelsen för Teskedsorden att besluta att stiftelsen ska avvecklas. Det är med stor sorg som Teskedsorden har valt den vägen, men det har blivit ohållbart att inte ha en trygg, långsiktig finansiering.

Stiftelsen Teskedsorden grundades 2006 av Tidningen Vi med det uttalade syftet att arbeta för att skapa ett rättvist samhälle där allas rättigheter respekteras, enligt branschorganisationen.

Men enligt Göteborgs-posten låg interna problem bakom konkursen. Författaren Lisa Bjurwald, kommunikationschef på Teskedsorden mellan 2014 och 2020, uppgav till tidningen:

– Det var tyvärr väntat att det skulle gå såhär. Det finns inget företag som går bra i längden när så många anställda slutar och mår dåligt, säger hon.

På Twitter skrev Jiang Millington, den efterträdande kommunikationschefen: ”Stiftelsen Teskedsorden har begärt sig själva i konkurs. En organisation med ryggrad står för den sits man har satt sig i och skyller inte på sina medarbetare, som arbetat halvt ihjäl sig för att leverera utan att få rätt förutsättningar.”

Camilla Nagler hänvisade enligt tidningen Altinget till konkursförvaltaren Erik Hellström, Ackordcentralen Stockholm.

Vad är orsaken till konkursen?

– Det ligger i mitt uppdrag att utreda. Jag kommer presentera resultatet i förvaltarberättelsen. Där ingår att man granskar bokföring.