Radar · Miljö

Regeringsförslag: Biogasbilar är inte miljöbilar

Enligt ett nytt förslag ska biogasbilar inte klassas som miljöbilar.

Biogasbilar kan komma att räknas bort som miljöbil. Det är innebörden i ett nytt förslag från regeringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Biogasbilar kan komma att räknas bort som miljöbil från och med årsskiftet, enligt ett förslag från regeringen. Förslaget behandlar hur ett EU-direktiv om bland annat miljökrav vid upphandling av bilar ska genomföras i Sverige, något som påverkar vilka bilar som myndigheterna ska köpa in.

Förslaget har väckt kritik, skriver Sveriges Radio Ekot, eftersom det skulle betyda att statliga myndigheter inte får handla upp biogasbilar.

– Förslaget är dumt, eftersom även biogasbilar är ett bra miljöval. Även om myndigheterna köper få bilar så skulle signalvärdet påverka desto mer, säger Mats Ola Larsson, forskare på IVL svenska miljöinstitutet, till Ekot.

I slutet av 2019 fanns det 53 982 gasfordon i Sverige
I slutet av 2019 fanns det 53 982 gasfordon i Sverige. Av dessa var 2 618 bussar, 1 034 tunga fordon och resterande personbilar och skåpbilar. Källa Trafikanalys/SCB

Till Ekot säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att det här är ett EU-direktiv som Sverige måste implementera. I samband med det föreslås att EU-direktivets definition av en ren, lätt bil också görs till miljöbilsdefinitionen vid statliga upphandlingar av fordon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV