Radar · Integritet

Dom slår fast att ”kulturell svimning” var diskriminering

Västra Götalandsregionen döms för diskriminering i det uppmärksammade fallet om "kulturell svimning".

Idag avgjordes det uppmärksammade fallet om ”kulturell svimning” som DO drivit mot Västra Götalandsregionen. Enligt Göteborgs tingsrätt utsattes mannen, som hade drabbats av en stroke, för diskriminering vid händelsen.

Syre skrev nyligen om fallet där en man med sudanesiskt ursprung avled efter att ha drabbats av en stroke 2017. En ambulanssjuksköterska ansåg att mannen ägnat sig åt ”kulturell svimning”, och Diskrimineringsombudsmannen stämde Västra Götalandsregionen för diskriminering. Idag kom domen från Göteborgs tingsrätt som går på DO:s linje, uppger Svt Väst.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att man utifrån bevisningen har funnit att ”ambulanspersonalen gjort en felaktig bedömning av mannens medvetandegrad och att hans behov av vård prioriterats för lågt”. Personalens anteckningar om kulturell svimning tyder på att mannen delvis blivit bedömd utifrån sin etniska tillhörighet, menar tingsrätten.

– Även om det står klart att ambulanspersonalen aldrig har haft någon intention att diskriminera mannen är det visat att personalen i vart fall i delar beaktat mannens etnicitet när hans medvetandegrad och behov av vård bedömts, säger en av domarna i målet, rådmannen Lisbet Boberg.

Bedömningen gjorde att mannen fick vänta längre på vård än vad som borde ha skett, och detta har inneburit en diskriminering av mannen enligt diskrimineringslagen, fastslår rätten, som dömer regionen att betala diskrimineringsersättning på 80 000 kronor till mannens dödsbo.

– Vi har funnit att diskrimineringen av mannen, om än oavsiktlig, har skett i en verksamhet där det är särskilt viktigt att bland annat etnicitet inte beaktas i de bedömningar som görs, varför ersättningen satts förhållandevis högt, säger rådmannen Lisbet Boberg.

Tingsrätten anser också att ambulanspersonalen diskriminerat den nu avlidna mannens änka, genom att delvis negligerat hennes uppgifter om mannens symtom och sjukdomshistoria. Hon ska därför betalas en ersättning på 30 000 kronor.

Läs mer: Dödlig stroke kallades ”kulturell svimmning”