Radar · Utrikes

Lukasjenko: Tvångslandningen var laglig 

Belarus president Aleksandr Lukasjenko slår ifrån sig kritiken.

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko hävdar att han agerade helt lagenligt då han tvingade ett Ryanairplan att landa i Minsk, varpå en regimkritisk journalist greps.

– Jag agerade lagenligt för att skydda vårt folk, säger Lukasjenko, enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.

Lukasjenko, som ofta kallas ”Europas sista diktator”, har mött kraftig kritik från omvärlden efter tvångslandningen, som många beskrivit som en ren flygkapning.

Kritiken har gått för långt, anser Lukasjenko.
– Som vi förutsåg har våra ovänner här hemma och utomlands ändrat sina metoder för att angripa vår stat, säger han.

–De har korsat många röda linjer och gränser för sunt förnuft och mänsklig moral.

I söndags tvingade belarusiska myndigheter ett Ryanairplan att landa i Minsk. Ombord fanns den regimkritiska journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän, juridikstudenten Sofia Sapega, som båda greps. EU har reagerat genom att uppmana flygbolag att undvika Belarus luftrum och planerar ytterligare sanktioner mot regimen. Samtidigt är oppositionen redo att ordna nya demonstrationer i landet, enligt ett uttalande.

Lukasjenko säger att han inte tror att det kommer att bli någon upprepning av den typen av massprotester som bröt ut efter det av omvärlden utdömda valet i augusti i fjol. Regimen står redan under trycket från en rad sanktioner efter dess brutala svar på protesterna.