Radar · Miljö

Inget mer flaskvatten i Göteborg

Göteborg slopar flaskvatten och går till kranen.

Flaskvattnets negativa inverkan på klimatet har fått Göteborgs stad att vilja fasa ut köpt vatten från sina verksamheter och enbart använda kranvatten.

En utredning på initiativ av kommunfullmäktige har kommit fram till att Göteborgs stads alla verksamheter ska kranmärkas. Det innebär att arbetsplatser och externa möteskonferenser ska använda kranvatten istället för köpt vatten.

Flaskvatten kommer med många nackdelar jämfört med kranvatten, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande. Att producera och leverera en liter flaskvatten kräver 300 gånger mer energi och släpper ut 300 gånger mer växthusgaser än kranvatten. Vatten på flaska eller burk genererar dessutom mycket avfall som måste tas om hand och materialåtervinnas, vilket i sin tur kräver energi. En del av avfallet riskerar också att bidra till nedskräpning och plast i havet. Tanken är att hela Göteborgs Stad ska kranmärkas senast 31 december 2021.

– Det här handlar mycket om en attitydförändring och att hitta andra lösningar. Vill en verksamhet ha kolsyrat vatten går det att skaffa vattenautomat. Det går också att servera kranvatten i karaff eller vattenbehållare med tappkran, säger Helena Wall, kommunikationschef på Kretslopp och vatten med uppdrag att samordna arbetet med kranmärkningen.

Kranmärkningen är en hållbarhetsmärkning som ursprungligen togs fram av Kretslopp och vatten år 2015. Sedan dess har branschorganisationen Svenskt Vatten tagit över märkningen.