Radar · Miljö

Färre noshörningar dödades av tjuvjägare

Noshörningar ligger risigt till men värst är det för den nordliga vita noshörningen, där det endast finns två honor kvar i livet.

Att två noshörningar dödats av tjuvjägare så här långt in på året är goda nyheter i Namibia. Antalet är elva färre än motsvarande period förra året.

Den emblematiska noshörningen ligger risigt till på grund av illegal jakt. Inte så mycket efter djuret som sådant, utan det horn det bär för att försvara sig mot fiender.

Elfenben är hett eftertraktat inom kinesiskt medicin och ett enskilt horn kan vara värt 65 000 dollar per kilo. Nu rapporterar namibiska myndigheter att de lyckats reducera tjuvjakten.

–Det har blivit möjligt tack vare de olika samarbeten vi har med myndigheterna och allmänheten som har hjälpt oss med tips som har lett till en rad gripanden, säger en talesperson för regeringen till tidningen Namibia Economist.

I grannlandet Sydafrika har också tjuvjakten minskat. Tidigare i år rapporterade myndigheterna att 394 noshörningar hade dödats 2020, att jämföra med 594 året dessförinnan.

Nedstängningar och restriktioner framhölls som den främsta orsaken, då det försvårat för tjuvjägarna.