Radar · Miljö

EU-domstolen: Polsk kolgruva måste stänga omgående

Bilar på den polska sidan protesterar mot EU-domstolens beslut i fredags att omedelbart stänga kolgruvan Turow.

Kolgruvan Turow, nära den tjeckiska gränsen, hotar grundvattnet i Tjeckien. Därför måste den stänga genast i väntan på den slutgiltiga domen. Det meddelade Europadomstolen i förra veckan. Den polska gruvan fick så sent som i april i år ett förlängt tillstånd till år 2044, vilket staten Tjeckien motsätter sig.

Den polska kolgruvan nära den tjeckiska och tyska gränsen hade först ett tillstånd som gick ut i april 2020. Men det förlängdes, först till 2026, och i april i år förlängdes det ända fram till 2044. Detta ledde till omfattande protester på den Tjeckiska sidan, såväl från aktivister som från staten, som menade att kolgruvans aktivitet hotar att dränera grundvattnet i det närliggande tjeckiska området, rapporterar Euraktiv.

Och EU-domstolen verkar gå på samma linje. ”Faktum är att dessa aktiviteter innebär ett oavbrutet flöde av en betydande volym vatten från tjeckiskt territorium till polskt territorium, vilket orsakar otvivelaktig försämring av grundvattennivån i tjeckiskt territorium som kan hota dricksvattenförsörjningen för de befolkningar som är beroende av de drabbade vattenmassorna”, skriver Europadomstolen i sitt beslut.

"Miljö och hälsa viktigast"

Även Europakommissionen har uttalat sig om ärendet, och menar bland annat att Polen bryter mot de EU-regler som säger att grannländer måste konsulteras innan beslut tas som kan beröra dem. Däremot kunde kommissionen inte se några bevis för att grundvattnet skulle påverkas, och det var detta som ledde till att Tjeckien tog det hela vidare till Europadomstolen.

Från polskt håll har det istället lyfts att en nedläggning skulle drabba tusentals jobb och även orsaka störningar i elnätet.

Detta avvisades dock av domstolen, som tillade att den påstådda skadan som Polen uppger ”till följd av omöjligheten att genomföra viktiga projekt och investeringar på energiområdet kan under inga omständigheter ha företräde framför hänsyn till miljö och människors hälsa.”