Radar · Djurrätt

Skomärket Crocs satsar på klimatet och blir helt veganska under 2021

Crocs vill dra ner på sina klimatutsläpp.

Skomärket Crocs blir nu helt vegansk för klimatets skull. Företaget ska också ta nya initiativ för att nå sitt mål att göra nettonoll klimatavtryck innan år 2030. Men även om syntetmaterial är bättre än läder finns det negativa effekter för miljön också med dem.

Innan slutat av 2021 ska hela skoföretaget Crocs ställa om sin produktion till att bli helt fri från djurprodukter, rapporterar Veg News. Förutom att bli ett vegansk företag för klimatets skull ska de och satsa mer på att bli helt fria från klimatpåverkan innan år 2030. Redan idag är flera av företagets modeller helt vegansk och tillverkad i syntetmaterialet Croslite, men de har en del modeller med detaljer i exempelvis läder. För deras mest klassiska skomodell är i dag koldioxidavtrycket redan relativt lågt jämfört med många andra skotillverkare – 3,94 kilo – men den siffran planerar man att reducera ytterligare. Dessutom ska Crocs utveckla ett mer miljövänligt syntetmaterial genom att återanvända mer. I dag är 45 procent av materialet i skorna återvunnet.

– Att vidta åtgärder för att minska vårt klimatavtryck genom att använda mer hållbara tillverkningsmetoder i alla led av vår produktion är rätt sak för Crocs att göra. Som företag är vi mycket engagerade i att ta vårt ansvar och vi är övertygade om att vi har rätt team, rätt innovationer och rätt partners för att hjälpa oss att nå våra netto-noll-ambitioner till 2030, säger Crocs chef Andrew Rees, enligt Veg News.

Företaget vidtar i nuläget flera åtgärder för att dra ned på sina utsläpp. Bland annat så säljs 85 procent av skorna utan förpackning, vilket får ner mängden onödigt material i cirkulation. Genom olika program är de också måna om att se till att skorna istället för att dumpas bland sopor på olika platser återanvänds. Man ser också över hur man skulle kunna gå över till förnybar energi i produktionen men också på kontoren och distributionscentren.

Veg News poängterar att även om syntetmaterialet Croslite är bättre för miljön än läder, så är det ändå skadligt för miljön. Att använda olika växter, som ananaslöv och äppelskal, har använts för att ta fram växtbaserat vegansk läder som är miljövänligare än syntetmaterial. Reebok är enligt Veg News en annan skojätte som börjar experimentera med miljövänligare, växtbaserade material.