Radar · Basinkomst

Ska robotar besluta om ditt socialbidrag?

Hur går det automatiserade myndighetsbeslutet till? Hur ser algoritmerna ut som kan komma att besluta över viktiga frågor som socialbidrdag? Det undrar SSR som avslår en statlig utredning om att låta kommunerna använda automatiserade beslut.

Hur kommer framtidens digitalisering av den offentliga sektorn och välfärden att se ut? En fingervisning är den statliga utredning om automatiserat beslutsfattande som nu är ute på remiss, men som har fått kritik.

Om knappa månaden stängs remissrundan för den statliga utredningen En väl fungerande ordning för val och beslutsfattande i kommuner och regioner. I den föreslår regeringens särskilda utredare Marianne Eliason bland annat ändringar av kommunallagen för att möjliggöra en utvidgning av algoritmbaserat beslutsfattande som tas inom kommuner och regioner.

Det är Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som har begärt en förändring av kommunallagen för att kunna utnyttja den tekniska utvecklingen inom artificiell intelligens och olika algoritmer för automatisering av rutinärenden. SKR ser stora fördelar med att kunna effektivisera kommunala och regionala verksamheter, vilket skulle kunna frigöra tid för handläggare och andra medarbetare att fokusera på mer komplicerade arbetsuppgifter, rapporterar Arbetsvärlden.

Används av myndigheter

Redan nu använder instanser som Skatteverket och Försäkringskassan automatiserat beslutsfattande för enklare myndighetsbeslut, exempelvis gällande föräldrapenning.
 
Rapporten föreslår även att ansvaret för det automatiserade beslutsfattandet ska ligga på respektive nämnd. De typer av ärenden där nämnderna kan delegera beslutsfattande till en medarbetare ska också kunna automatiseras. Ärenden som kan bli aktuella att gå via algoritmer är ansökningar till förskola eller om socialt bistånd.

Utredningen tror heller inte att en automatisering kommer att försämra offentlighetsprincipen eller insynen i kommunens arbete. Författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Olika remissvar

I de remissvar som redan inkommit tillstyrker bland annat Kammarrätten utredningens förslag, medan LO avstår från att yttra sig i frågan. Transportstyrelsen har en rad invändningar gällande möjligheten till överklagan av myndighetsbeslut. Huddinge kommun ställer sig positiv till förslaget men skriver att den ännu inte vet vilka beslut som skulle kunna automatiseras, “kommunen kan således inte i dagsläget bedöma om nuvarande förslag möjliggör automatiserade beslut om de saker där nyttan med automatisering är störst”, skriver Huddinge i sitt remissvar.

Kritiskt däremot är Akademikerförbundet (SSR), som ger förslaget ett klart nej. SSR menar att det finns bristande insyn i hur de automatiserade besluten faktiskt tas, det vill säga, hur programkoden bakom algoritmerna ser ut.

Förbundet tar också upp exemplet med Trelleborgs kommun, som redan har börjat använda automatiserade beslut innan det finns lagrum för det, och som inte har svarat på förfrågningar från SSR hur automatiken fungerar. “Vi kräver förtydligande att full insyn i beslutsprocesserna ska råda. Rättsstaten ska inte vara något vi har till låns av amerikanska konsulter,” skriver Akademikerförbundet i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV