Radar · Utrikes

Kinas vädjan till USA: Sluta att demonisera oss

Wendy Sherman och Wang Yi poserar i Tianjin på måndagen.

Vice utrikesminister Xie Feng ber USA att sluta demonisera Kina, enligt rapporter från möten på ovanligt hög nivå mellan de två supermakterna. USA beskriver samtalen som ”raka och öppna”.

Den hittills högsta representanten för president Joe Bidens regering, vice utrikesminister Wendy Sherman, är i Kina och har träffat både sin motsvarighet, vice utrikesminister Xie Feng, och dennes chef Wang Yi.

Den ansträngda relationen mellan länderna tycks ha varit tydlig under samtalen, som hålls i hamnstaden Tianjin sydöst om Peking. Redan mötesplatsen vittnar om spänningarna. Kineserna har hänvisat till pandemiregler när USA:s representanter inte bjuds in till huvudstaden, men amerikanerna ser det som en negativ signal. Klimatsändebudet John Kerry fick inte heller komma till Peking när han besökte Kina i april.

”Viceministern tog bakom stängda dörrar – precis som vi gjort offentligt – upp oro kring ett antal av Kinas handlingar som går emot både våra och våra allierades värden och intressen, och som underminerar den internationella rättsbaserade ordningen”, kommenterar USA:s utrikesdepartement samtalen, enligt Reuters.

Bland frågorna nämns Kinas motsträvighet när det gäller Världshälsoorganisationen WHO:s efterforskningar av covidpandemins ursprung i landet.

Känner sig smutskastat

Kinas utrikesdepartement kontrar med att landet känner sig smutskastat av USA.

– Vi uppmanar USA att ändra sin mycket vilseledande inställning och farliga politik, sade Xie till Sherman, enligt en kommuniké som citeras av medier i Peking.

USA:s regering inbillar sig att Kina är dess fiende, enligt Xie.

– Förhoppningen kan vara att USA genom att demonisera Kina på något sätt kan skylla sina egna strukturella problem på Kina, uppges han ha sagt under mötet.

Enligt kinesiska medier har Kina kommit med flera uppmaningar. Bland annat har landet begärt att USA ska ta bort visumbegränsningar för kinesiska studenter och Kommunistpartiets medlemmar, enligt den statliga kinesiska nyhetssajten The Paper.

Biden och Xi?

Xie Feng har uppgett att Kina har kommit med en lista på åtgärder, bland annat att sanktioner på kinesiska ledare, tjänstemän och regeringsorgan ska tas bort.

Sherman anlände till Tianjin under söndagen, och träffade under måndagen först Xie Feng och sedan Kinas utrikesminister Wang Yi.

Förhoppningen är att en ljusning i samtalsklimatet kan leda till möten på högre nivå – i så fall först mellan Wang och hans amerikanske motsvarighet Antony Blinken, och sedan även ett toppmöte mellan presidenterna Joe Biden och Xi Jinping.

Ett givet tillfälle för det sistnämnda vore G20-mötet i Rom i slutet av oktober.