Radar · Inrikes

Granskning visar: Klarnas största ägare huserar i skatteparadis

En granskning som Svenska Dagbladet har gjort visar att det svenska techbolaget och finansjätten Klarna har ägare vars aktier går att koppla till Caymanöarna.

Den svenska finansjätten Klarna ägs till största delen av ett riskkapitalbolag med en off shore-adress i ett välkänt skatteparadis. Det framgår genom en granskning som Svenska Dagbladet har gjort.

I den granskning som SvD nu presenterar kan man konstatera att den största aktieägaren hos Klarna, ett amerikansk riskkapitalbolag, huserar på en så kallad off shore-adress på Caymanöarna – ett uttalat skatteparadis.

Uppgifterna kommer från ett protokoll som SvD har tagit del av, från en extra bolagsstämma i slutet av 2020. Där framgår det att riskkapitalbolaget i fråga, Sequoia, är Klarnas största aktieägare och att bolagets fonder har sin juridiska hemvist på Caymanöarna. I dagsläget uppgår Sequoias ägarandel i Klarna till drygt 20 procent, motsvarande drygt 70 miljarder kronor, enligt SvD:s beräkning.

Utöver Sequoias fonder utgör Caymanöarna adress för tusentals riskkapitalfonder. Ögruppen är känd som en plats där skatten är obefintlig och insynen låg. I fjol hamnade ögruppen också på EU:s svarta lista över icke samarbetsvilliga skatteparadis.

Klarna inte unikt

Kartläggningen från SvD visar också att Klarna inte är ensamma. Flera andra svenska techbolag uppges ha storägare med aktier placerade i lågskatteländer eller självstyrande områden, platser med gynnsamma finansiella regler och låg insyn. Det handlar om områden/länder som Jersey, Luxemburg, Mauritius och Nederländerna.

Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna
Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Bolag, förutom Klarna, som förekommer i SvD:s kartläggning utgörs av techbolagen Truecaller och Trustly, musiktjänsten Epidemic Sound och nätläkaren Kry.

Klarna sticker dock ut i sammanhanget. Enligt SvD är bolaget värt 380 miljarder kronor vilket placerar Klarna på nästan exakt samma nivå som en av Nordens högst värderade banker, Nordea.

Detta gör i sin tur vd:n Sebastian Siemiatkowski och medgrundaren Victor Jacobsson till tvåsiffriga mångmiljardärer i aktier. Tillgångarna är placerade i Sverige ska nämnas.

Sebastian Siemiatkowski har avböjt att lämna några kommenterar om granskningen till SvD.

”Vi kommenterar inte enskilda investerare, men noterar att Klarna betalar alla relevanta skatter i de marknader som vi opererar på”, skriver kommunikationschefen Aoife Houlihan i ett mejl till SvD.

Även representanter för Sequoia har avböjt kommentarer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV