Radar · Miljö

Flera skogsbränder efter åskoväder: ”Svårt att ta sig fram”

Det har brunnit på flera håll i skogarna i Västernorrland under söndagskvällen och -natten.

Det har brunnit i skogen på flera håll i Västernorrland under söndagskvällen. ”Alla är orsakade av åskväder som kom in och att blixten slog ned på olika ställen”, säger André Wadell vid räddningstjänsten.

Larmen om skogsbränderna kom in mellan klockan 19 och 20 på söndagskvällen.

Vid 01.30 hade räddningstjänsten i Västernorrland styrkor ute på fyra bränder, men en mindre på omkring 200 meter i diameter vid Sörberget utanför Ramsele hade då precis avslutats.

Den större av bränderna finns i Västhällberget nordväst om Liden i Sundsvalls kommun, där omkring 2 600 kvadratmeter har brunnit. Där befinner sig brandmän från Timrå och Sundsvall.

– Vi har omringat branden. Den är ungefär 2 600 kvadratmeter. Vi behöver skjuta på med lite mer vatten och blötlägga kanterna rikligt, och sköta bevakningen under natten.

Den näst största branden är vid Sandsjöberget norr om Torpshammar i Ånge kommun, på omkring 1 000 kvadratmeter.

– Vi har precis lyckats omringa brandområdet, säger Wadell.

Den sista branden är vid Sarabergsåsen vid Fränsta, även den i Ånge kommun.

Enligt SMHI är risken för bränder i skog och mark stor eller mycket stor i Götaland, Svealand och delar av Norrland, och varningar för skogsbrand risk är utfärdade i nästan hela landet.

– Som tur var regnade det också i samband med åskovädret, så att bränderna inte blev så stora. För det har varit svårt att ta sig fram till samtliga, det har varit jobbig terräng med smala vägar, säger Wadell.