Radar · Mänskliga rättigheter

Ny kampanj riktar ljuset mot 150 miljoner barnarbetare

Femårige Naginah Sadiq arbetar i en tegelbruksfabrik utanför Islamabad i Pakistan tillsammans med sin familj 2012.

Det finns över 150 miljoner barn i världen som tvingas arbeta – och pandemin har förvärrat situationen. Nu krävs det nya åtgärder och ökade resurser för att bekämpa barnarbetet. Det är budskapet i en ny kampanj.

I slutet av förra veckan deklarerade FN officiellt 2021 som det internationella året för avskaffande av barnarbete. I samband med det lanserades även den nya kampanjen ”Fair Share to End Child Labour”, som startats av fredspristagaren Kailash Satyarthi, som arbetat för barns rättigheter under flera decennier.

Målet med kampanjen är att fler åtgärder ska genomföras och större resurser ska satsas för att bekämpa barnarbetet.

– Under pandemin har vi sett hur orättvisor, barnarbete, trafficking och många av de andra problem som fanns redan innan har förvärrats, sade Kailash Satyarthi.

Selimatha Salifu från Ghana är en före detta barnarbetare som talade i samband med den virtuella lanseringen, där FN-personal och företrädare från olika delar av världen deltog. Som barn tvingades hon att arbeta som fiskförsäljare från tidig morgon till sen kväll för att bidra till familjens försörjning.

Men tack vare insatser från en lokal fackförening kunde hon till sist börja skolan i stället.

– I dag arbetar jag som lärare och vill vända mig till alla barn som går igenom samma sak som jag gjorde. Mitt budskap är att de inte ska förlora hoppet. De ska inte behöva vara ute på gatorna för alltid, sade Selimatha Salifu.

FN:s arbetsorganisation ILO slår i en färsk rapport fast att kampen mot barnarbetet står inför enorma utmaningar. Enligt studien tvingas nästan vart tionde barn i världen att arbeta. ILO:s generaldirektör Guy Ryder betonade att den nya kampanjen är ett viktigt bidrag i kampen mot barnarbetet.

Världshälsoorganisationens ordförande Tedros Adhanom påpekade att rapporter visar att pandemins sociala och ekonomiska konsekvenser kan leda till att ytterligare 66 miljoner barn faller ned i extrem fattigdom. Detta vid sidan av de uppskattningsvis 386 miljoner barn som redan lever under dessa förhållanden.

Ett av de globala mål som världssamfundet kommit överens om är att barnarbetet ska ha avskaffats till 2025.

Tedros Adhanom betonade vikten av att alla aktörer inte glömmer bort sina löften till världens barn – trots pandemin.

– De mest utsatta barnen är de som drabbas värst – de som saknar sociala och juridiska skydd. Det gör dem mer sårbara för social exkludering och exploatering, inklusive barnarbete. Vi kan inte tillåta att det sker, utan måste se till att dessa barn och deras familjer får en rättvis del av resurserna och det sociala skyddet, sade han.