Radar · Politik

Efter berömmet till SD: Kritik mot Kristerssons boktips om förintelsen

Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) skakar hand efter en riksdagsdebatt.

Moderatledaren Ulf Kristersson tipsade om boken ”Förintelsens barn” på Levande historias Instagramkonto. Nu fylls kommentarsfältet av kritiska kommentarer om hans vilja att samarbeta med ett parti med nazistiska rötter.

”Dubbelmoral”, ”Hyckleri”, ”Osmakligt att låta Ulf K. tipsa”.

När myndigheten Levande historia på måndagen la ut ett inlägg på Instagram där Ulf Kristersson tipsar om boken ”Förintelsens barn” fylldes kommentarsfältet med kommentarer, de allra flesta negativa.

I boken som inlägget handlar om berättar författaren Margit Silberstein om sin uppväxt med två föräldrar som överlevt förintelsen. Många av de som kommenterade ansåg valet att låta M-ledaren tipsa vara olämpligt mot bakgrund av hans öppning till samarbete med Sverigedemokraterna. Flera pekade också på Kristerssons löfte inför valet 2018 till förintelseöverlevaren Hédi Fried att inte samarbeta med SD.

I Svt:s intervjuprogram ”30 minuter” i förra veckan motiverade Ulf Kristersson sin vilja att samarbeta med SD efter nästa val med att dessa breddat sig politiskt och deltar mer seriöst än tidigare i riksdagsarbetet.

– I de samtal som vi har haft med dem när det gäller till exempel kriminalpolitiken, invandringspolitiken och en del av energipolitiken så tycker jag att de har varit seriösa och konstruktiva, sa Ulf Kristersson.

I Levande historias kommentarsfält pekar flera på SD:s nazistiska rötter. Åtskilliga av partiets företrädare under de första åren hade en bakgrund i nazistiska organisationer, däribland den första partiledaren Anders Klarström som tillhört Nordiska rikspartiet.

Levande historia svarar kritikerna i kommentarsfältet att myndigheten inte tar ställning till den dagsaktuella politiken.

”Valet är gjort med tanke på att alla – oavsett politisk färg – ska läsa mer om andra världskriget och Förintelsen”, skriver Levande historia.