Radar · Miljö

Klimatfrågan tar större plats i domstolen

Norges högsta domstol kom nyligen fram till att oljeborrning i Barents hav inte bryter mot landets grundlag.

Antalet rättsprocesser med koppling till klimatfrågan har nästan fördubblats de senaste tre åren, enligt en ny FN-rapport.

2017 drevs 884 rättsfall med klimatkoppling i sammanlagt 24 länder. 2020 hade antalet processer ökat till 1 550, i 38 olika länder – samt i EU-domstolen. Det framgår av en ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP.

– Medborgare vänder sig i allt högre utsträckning till domstolen för att hävda sin rätt till en hälsosam miljö. Domare och rättsväsendet spelar en grundläggande roll när det gäller att hantera klimatfrågan, säger Arnold Kreilhuber, chef för UNEP:s juridiska avdelning, i ett pressmeddelande.

Flest processer i USA

I de allra flesta fallen är det privatpersoner – barn som gamla – och miljöorganisationer som anklagar staten för att inte uppfylla sina åtaganden att minska landets klimatpåverkan, eller för att inte skydda medborgarna genom att förbereda samhället på klimatförändringarnas konsekvenser. Men det är också vanligt att konsumenter och investerare stämmer företag för att ha mörkat sin klimatpåverkan, eller spridit vilseledande information.

De allra flesta processerna drivs i höginkomstländer som USA, Australien och EU. Men rapporten beskriver även rättsfall i länder som Colombia, Indien, Pakistan, Peru, Filippinerna and Sydafrika.

Prövas skarpt

Eftersom många av processerna är långdragna och fortfarande pågår saknas en överskådlig sammanställning av vad domstolarna kommer fram till. Men rapportförfattarna skriver att det oavsett utfall går att se tydliga konsekvenser av processerna. Den mest grundläggande är att ländernas miljölagstiftningar prövas skarpt, vilket gör det möjligt att utvärdera och utveckla lagstiftningen, så att den kan få den effekt som som lagstiftarna avsett.

Ett annat mönster är att det växande forskningsfält som på engelska kallas ”extreme weather attribution” – som undersöker i vilken utsträckning naturkatastrofer och liknande kan kopplas till klimatförändringarna – lyfts in i rättssalarna.

UNEP förväntar sig att processer med koppling till klimatfrågan kommer att bli ännu vanligare i framtiden.

– Klimaträttsfall är ett avgörande påtryckningsmedel för att regeringar och företag ska ta sitt ansvar att kämpa mot klimatförändringen, säger Michael Burger, forskare vid Columbia Law School i USA och chef för Sabin Center for Climate Change, som har tagit fram underlaget om de pågående rättsfallen till rapporten.