Radar · Mänskliga rättigheter

Vinst för barns rättigheter: Barnaga förbjuds i Pakistans huvudstad

Att slå barn eller att i andra sammanhang utdela kroppsstraff till studenter, anställda, församlingsmedlemmar, eller andra, är numera förbjudet i Pakistans huvudstad Islamabad.

Efter flera uppmärksammade händelser har Pakistan nu beslutat om ett förbud mot barnaga och kroppsstraff i landets huvudstad Islamabad. Nu hoppas flera organisationer att beslutet ska komma att omfatta hela landet.

Det har kallats för ett historiskt beslut av människorättsaktivister, lagen om ett förbud mot barnaga och kroppsstraff i huvudstaden Islamabad som Pakistans nationalförsamling nu har klubbat igenom.

Beslutet har föregåtts av en rad uppmärksammade händelser som har skakat om landet. Det handlar bland annat om ett fall som inträffade så sent som för en månad sedan där en åttaårig pojke i en madrassa (religiös skola, reds anm) avled till följd av en misshandel från sin lärare. Anledningen var att pojken inte hade memorerat sin läxa. Händelsen har även rapporterats av The Guardian.

Vid ett annat tillfälle, i somras, blev ett hembiträde ihjälslagen av sin arbetsgivare efter att ha råkat släppa ut dennes papegoja ur sin bur.

Första lagen i sitt slag

Flera politiker och organisationer hoppas nu på att beslutet är ett första steg i rätt riktning för Pakistan.

– Kroppsstraff ökar i det här landet och fram tills nu har staten inte vidtagit några åtgärder för att ingripa vid den här typen av våldssituationer, säger politikern Mehnaz Akbar Aziz som lade fram lagförslaget, till The Guardian.

Han fortsätter:

– Lagen om förbud mot barnaga är den första lagen som syftar till att säkerställa barns fysiska och mentala välbefinnande i Pakistan.

Han får medhåll av Shehzad Roy, grundare av den ideella skolorganisationen Zindagi Trust som i sitt arbete bland annat fokuserar på barns säkerhet och rättigheter. Han hoppas att beslutet ska leda till en kedjereaktion som sprids över hela landet.

– Redan 2013 lade Dr Attiya Inayatullah (pakistansk politiker, reds anm) fram ett lagförslag i nationalförsamlingen men den antogs inte av senaten. Den här gången förväntar vi oss att senaten godkänner förslaget och att det åtföljs av alla landets provinser, säger han till The Guardian.

Detta säger den nya lagen

Enligt den pakistanska tv-kanalen Geo News är definitionen av våld riktat mot barn detaljerad i den nya lagstiftningen. Den stipulerar att alla former av fysiskt våld mot barn nu är olagligt i huvudstaden – örfilar, omskakningar, att ta i örat, med mera – likväl som att förödmjuka, hota eller på andra sätt förtrycka barn psykiskt.

Lagen förbjuder också kroppsstraff i största allmänhet. Att gripa till våld på arbetsplatser, högskolor eller universitet, på religiösa, statliga eller privata institutioner är numera också förbjudet i Islamabad.

Enligt Geo News kan den som bryter mot lagen straffas med degradering, avstängning, uppsägning eller tvångspensionering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV