Energi · Syrekvisset

Syrekvisset

Spansk polis gripande av rapparen Pablo Hasél har lett till demonstrationer.

Välkommen till Syres kviss! Ja, eller quiz, eller frågesport om du så vill. Med frågor om aktuella händelser, samhällsfrågor och annat som kan vara kul att veta. Facit hittar du längst ner.

1 Artisten Pablo Hasél greps av spansk polis 9 februari. Det har lett till våldsamma protester, bland annat demonstrerade 8000 personer i Barcelona förra söndagen. Gripandet har lett till en debatt om yttrandefriheten i landet. Men vilken sorts artist är Pablo Hasél?

1: En rappare som har hyllat terrorgruppen ETA i sina sånger.
X: En konstnär som har målat ekivoka målningar av spanska kungahuset.
2. En koreograf som i sin dans gestaltat Francos sista timmar.

2 Under förra veckan rapporterades att en ny mutationsform av Covid-19 har kommit in i landet. Men från vilket av dessa länder har mutationen fått sitt namn?

1: Mongoliet
X: Brasilien
2: Slovakien

3 Melodifestivalen får folk att samlas framför teven varje lördag för utse Sveriges bidrag till Eurovisionsschlagerfestivalen. Men i vilken stad kommer finalen att gå av stapeln 2021.

1: Haag
X: Amsterdam
2: Rotterdam

4 I ett Zoom i Syre får vi veta att många länder planerar att införa ett “vaccinpass”. Men vad krävs för att man ska kunna få ett vaccinpass?

1: Ett negativt PCR-test
X: Ett positivt antikroppstest
2: Att man har vaccinerat sig

5 Det har visat sig att många av adoptivbarnen i Sverige från andra länder har adopterats bort illegalt eller mot de biologiska föräldrarnas vilja, enligt en sammanställning i DN. Men hur många barn beräknas ha adopterats till Sverige?

1: 200 000
X: 30 000
2: 60 000

Facit: 1:1, 2:X, 3:2, 4:2, 5:2

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV