Energi · Kultursvepet

Skön är bara förnamnet, Maj

Jerker Jansson har läst Sköna Maj  av Eli Åhman Owetz.

Maj är runt åttio år gammal. På väg hem för att släppa in hemtjänsten bestämmer hon sig för att promenera. Hon är en tämligen pigg pensionär, men har stöd av sin rullator så promenaden tar sin tid. Inte mest på grund av rullatorn, utan för att hon träffar folk hela tiden som behöver hennes hjälp. Saker drar ut på tiden och hemtjänsten får ta sig in på egen hand.

Framför allt träffar hon Lennart. En gammal ungdomskärlek som snart visar sig kunna bli en pensionärsflirt. Eller mer. De bestämmer träff för middag och bio och hoppet om att det ska bli en bra dejt värmer kroppen alltmer under läsningen. Maj är en underbar människa, en cool kärring, som jag kommer att bära med mig länge. Sån vill jag bli när jag blir pensionär, tänker jag när jag lägger ifrån mig boken efter läsningen.

Lättläst bok

Sköna Maj av Eli Åhman Owetz är en lättläst bok. Språket är anpassat till människor som av olika skäl inte kan eller vill läsa standardprosa. Enklare meningsbyggnad och ordval, tydliga kapitelinledningar och ett lugnt tempo. Att skriva lättläst kan verka enkelt, men det kräver en hel del av författaren. Lättläst påminner lika mycket om att skriva poesi som om att skriva prosa och när det blir som bäst finns en musikalisk kvalitet hos språket. Och Sköna Maj har allt som krävs av en bra bok.

Jag har läst en hel del lättlästa böcker. Inte minst bearbetningar av vanliga böcker. Senast läste jag Barnens ö. Det är ett bra sätt att läsa en klassiker utan att behöva lägga ner så mycket jobb. I synnerhet om det är en bok jag redan läst är det ett skönt sätt att ge nytt liv åt den. Den som gör bearbetningen gör en tolkning och om den tolkningen är bra skapas ett nytt konstverk.

Sköna Maj är ett originalverk, dock. Det gör att den inte behöver välja bort, sortera eller kompromissa. Den är vad den är utan att be om ursäkt eller kapa hörn. På ett i det närmaste bedrägligt sätt närmar den sig något som är i det närmaste tabu i vår kultur. Kärlek på äldre dar. Unga människor som påminns om att deras föräldrar faktiskt har legat med varandra, åtminstone för att producera dem, kan reagera med äckel rent av. Det är synd. För även om kroppen långsamt börjar svika oss är den inre upplevelsen av att vara människa densamma. Kärleken är lika skön vid 71 som vid 17.

Appvänlig litteratur

En tanke slår mig när jag lägger ifrån mig historien om Maj. I Japan finns en helt egen form av litteratur skriven för att läsas i mobilen. Ofta skrivs den också på mobiler. Många människor håller kontakt med världen via sina smarta telefoner snarare än i dator. Till stor del handlar det om att hålla kontakt med folk, direkt eller via sociala medier och om att spela spel, men mobilen är också en plattform som passar bra för att läsa texter när man är ute och rör på sig.

Samtidigt lämpar de sig inte riktigt för lite mer komplicerade texter. Vid läsning av sådana böcker vill åtminstone mina ögon vandra runt lite. Ta in hela sidor. En vetenskaplig text till exempel kan kräva att läsaren måste gå tillbaka för att förstå ett resonemang. Men lättlästa böcker är skrivna för att kunna förstås i stunden. Kanske läsas högt. Perfekt för mobilen.

Många lättlästa böcker finns i elektronisk version på biblioteken. Jag inser att det är en guldgruva. Mina regelbundna resor fram och tillbaka till Uppsala från södra Stockholm tar lite längre tid än det tar att läsa en genomsnittlig lättläst bok. De resorna kommer att bli mycket mer lockande nu. Och jag kommer garanterat förr eller senare att läsa om boken om Maj.